Loše strane kontracepcije "depo-provera"


Sredstvo protiv začeća na bazi progesterona, "Depo-provera" ili skraćeno DMPA, može da smanji gustinu kostiju, ali taj gubitak se znatno ograničava ukoliko se ne puši i ako se unose umerene količine kalcijuma, poručuju američki stručnjaci sa Univerziteta Teksasa.

"Depo- provera" se daje injekcijom na svaka tri meseca i u principu se smatra efikasnim, jednostavnim i jeftinim načinom kontracepcije, ali može da izazove znatan gubitak koštane mase.

Neka istraživanja su, istina, pokazala da se, po prestanku korišćenja "depo provere", izgubljena koštana masa često obnavlja, ali ipak nije izvesno da li se gubitak sasvim nadoknađuje.

Teksaško istraživanje na 95 žena korisnica "provere" tokom dve godine ukazuje da su one koje su pušile, ili nisu konzumirale dovoljno kalcijuma, bile pod izuzetno velikim rizikom od gubitka koštane mase - što se definiše kao opadanje za pet odsto u kičmenom delu i kuku.

Ispitanice koje su pušile bile su pod četiri puta većim rizikom od ovakvog gubitka koštane mase, nego one koje nisu pušile, s tim što se taj rizik smanjivao za 19 odsto sa svakih 100 mg unetog kalcijuma dnevno.

Među ženama koje su izgubile najmanje pet odsto koštane mase u kičmi ili kuku tokom dve godine, prosečan dnevni unos kalcijuma bio je svega 484 mg, dok je preporučen unos tog minerala 1.000 mg.
Kod ispitanica koje su konzumirale više od 600 mg kalcijuma dnevno, gubitak koštane mase iznosio je oko dva odsto, ili manje.

Utvrđeno je, takođe, da su žene koje su prethodno bar jednom rađale, bile pod upola manjim rizikom od znatnijeg gubitka koštane mase od onih koje nisu rađale.

Zaključak studije je da kod žena koje su rađale, koje ne puše i konzumiraju najmanje 600 mg kalcijuma dnevno (bilo kroz hranu, bilo kao dijetetski dodatak) postoji "minimalan razlog za brigu" oko gubitka koštane mase zbog korišćenja "depo provere".

Teksaški stručnjaci koji su učestvovali u ovom istraživanju, poručuju da bi lekari trebalo da savetuju korisnicama ovog kontraceptivnog sredstva da ostave cigarete i povećaju unos kalcijuma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde