Borba protiv raka grlića materice

Britanski stručnjaci smatraju da bi uz minimalna ulaganja i do trećine fatalnih slučajeva gde je prisutan rak grlića materice u zemljama u razvoju moglo da se spreči. Upotrebom rastvora sirćetne kiseline može se uspešno otkriti prisustvo potencijalno opasne lezije.

Jednostavnim testiranjem, koje košta svega dva dolara, i trenutnim tretmanom, lekari bi u siromašnijim zemljama mogli da spreče 100.000 slučajeva smrti od raka grlića materice godišnje, poručuju britanski stručnjaci s Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ova vrsta raka po smrtnosti na prvom je mestu među kanceroznim bolestima kod žena u zemljama trećeg sveta, u kojima su glavni problem neadekvatna zdravstvena infrastruktura i visoki troškovi uobičajenog testiranja i vakcinacija, prenosi agencija Rojters.

Umesto laboratorijskog testiranja postojanja humanih papiloma virusa ( HPV) - najčešćih uzročnika ove vrste raka - lekari u zemljama u razvoju bi mogli da se oslone na vizuelni pregled i nanošenje na grlić materice manje količine rastvora sirćetne kiseline.
Na taj način eventualne lezije iz kojih može da se razvije rak postale bi uočljive.

Ove lezije bi potom mogle da se tretiraju na licu mesta, čime bi, prema proceni britanskih stručnjaka, mogla da se spase trećina žena od oko 300.000 koje svake godine umiru od raka grlića materice, od čega 85 odsto u zemljama u razvoju.

Istraživanja su pokazala da je ovaj pojednostavljen i jeftin način testiranja, pouzdan i prihvatljiv za žene u ruralnim i izolovanim sredinama, u kojima nema savremenih tehničkih sredstava i laboratorija.

Vakcinegardasil" i „ cervariks" štite od jednog broja HPV-a, ali dostupnost tih vakcina, kao i laboratorijskih testova je ograničena u mnogim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike. 

Preventiva je najvažnija. Zakažite pregled popunjavanjem forme u nastavku.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde