Lečenje raka dojke - inovativne terapije i rana dijagnostika

6.12.2019. održana je druga tribina u okviru kampanje „Udruženi za život pred nama“ sa ciljem podizanja svesti o značaju psihološke podrške u onkološkom lečenju i iskoracima u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke, do kojih je došlo nakon 10 godina istraživanja.

Srbija se nalazi u srednjem riziku zemalja Evrope po stopi oboljevanja od raka dojke, dok je po stopi umiranja naša zemlja na drugom mestu. Rana dijagnostika i dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke su dve ključne komponente za smanjenje stope umiranja od ove bolesti, poručeno je danas na tribini „Udruženi za život pred nama“, na kojoj se razgovaralo i o inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke i značaju psihološke podrške prilikom lečenja.

Učesnici tribine čuli su da je nakon deset godina istraživanja ostvaren veliki iskorak u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke, a da rezultati najnovijih terapijskih opcija u ovom segmentu značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto.

Ass. dr sci. med. Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije na Klinici za onkologiju KC Niš, istakla je da je u našoj zemlji poslednjih godina napravljen pomak u dostupnosti najmodernijih inovativnih terapija za različite kategorije pacijenata, ali da rak dojke iziskuje različite terapije i kombinacije terapija.

„Rak dojke nije samo jedna bolest, već skup bolesti i svaka od tih vrsta bolesti iziskuje različite terapije i kombinacije terapija. U lečenju pacijentkinja sa HER2- i HR+ podtipom raka dojke inovacija nije bilo deset godina, što znači da da oko 80% pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke u Srbiji i dalje nema dostupnu najsavremeniju inovativnu terapiju, koja je postigla značajan pomak u lečenju metastatskog karcinoma dojke – jer produžava život pacijentkinja u ovoj fazi bolesti uz očuvan ili čak unapređen kvalitet života, što praktično znači da ove terapije smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto kod pacijentkinja u uznapredovaloj fazi bolesti“, rekla je dr Cvetanović.

Dr Cvetanović naglasila je da se u Srbiji godišnje dijagnostikuje oko 400 uznapredovalih karcinoma dojke, a da su metastaze uzrok smrti povezanih s rakom dojke u oko 90% slučajeva, a statistike pokazuju i da samo 27% obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina.

Prof. dr Slađana Filipović, predsednica udruženja „Biser“, koja je istovremeno i onkolog i pacijent, istakla je važnost psihološke podrške pacijentkinja koje prolaze kroz lečenje karcinoma dojke.

Rak dojke nije samo bolest jedne žene, to je bolest čitave njene porodice. Gotovo dve trećine pacijentkinja sa rakom dojke kažu da niko ne može da razume kroz šta prolaze, ali takođe velika većina njih najveći oslonac vide u porodici, prijateljima, ali i medicinskim sestrama i lekarima. Zato je vrlo važno da sve pacijentkinje razgovaraju o svojim problemima, tegobama, da kroz razgovor sa drugima shvate da nisu same i jedine koje imaju takav problem u životu, kao i da su lekari i njihove porodice tu za njih”, zaključila je dr Filipović.

Vesna Bondžić, predstavnica udruženja Ženski centar „Milica“ izjavila je da su zvanično meseci borbe protiv raka dojke mart i oktobar, ali da je važno da se stalno o ovoj bolesti govori i edukuje, jer se u Srbiji svake godine rak dojke dijagnostikuje kod gotovo 4500 osoba. „Zahvaljujući sreći ili edukovanosti, rak dojke preživi  godišnje 3000 žena, ali to je i dalje poražavajuća činjenica, imajući u vidu da je ova bolest izlečiva u preko 90% slučajeva ako se otkrije i leči na vreme savremenim  terapijama. Zato, svaki mesec je jednako bitan – i svaki mesec u godini i svaki mesec života. Mi se zalažemo da svako ko oboli  ima jednaku šansu za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Da bi se to ostvarilo neophodno je da sve kategorije pacijenata imaju najbolju moguću dostupnu terapiju“, naglasila je Vesna Bondžić.

Vesna ističe da rak pogađa sve mlađe žene i to u periodu kada imaju velike odgovornosti, u porodičnom, društvenom, ekonomskom i karijernom smislu, te da je iz tog razloga, pored dostupnosti terapije, vrlo bitna i psihosocijalna podrška i briga o mentalnom zdravlju kao izuzetno važan deo savremenog onkološkog lečenja.

Žene kojima je dijagnostikovan karcinom dojke, posebno metastatski, često nemaju kome da se obrate, jer sekundarne zdravstvene ustanove uglavnom nemaju adekvatnu psihološku podršku, koja je izuzetno potrebna kako pacijentkinjama, tako i njihovim porodicama. Zato je u tim trenucima  izuzetno važna uloga Udruženja poput ŽC Milica, Biser i sličnih koja pružaju pre svega iskustvenu i psihosocijalnu pomoć i podršku, kako u procesu lečenja, tako i kasnije“, izjavila je Vesna i dodala da psihološka podrška pomaže ženama da se fokusiraju na ono što im je važno u životu, ne dozvoljavajući da ih bolest definiše. Uloga udruženja je, kako navodi, da zastupa glas i potrebe pacijentkinja sa ciljem omogućavanja kvalitetnijeg lečenje i boljeg kvaliteta života posle dijagnostifikovanja.   

Tokom decembra nastaviće se realizacija tribina, na kojima će se razgovarati o uznapredovalom karcinomu dojke, načinima lečenja, značaju psihološke podrške u lečenju raka dojke i dostupnosti inovativnih terapija u Srbiji i okruženju. Predstojeće tribine su u Somboru 9. decembra, Užicu 13, a nakon toga i u Kragujevcu 17. decembra 2019. godine.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde