Fizička aktivnost tokom dana sprečava pojavu naleta talasa vrućine tokom noći


Žene u menopauzi ne mogu uvek dovoljno da se odmore tokom noći. Vežbanje može da pomogne, međutim, ženama je nekada teško da deo svog slobodnog vremena posvete takvim aktivnostima. Studija koja je objavljena u internet časopisu Udruženja za Menopauzu Severne Amerike (the North American Menopause Society), Menopauza, donela je dobru vest koja kaže da svakodnevna dugotrajna fizička aktivnost može biti od ključnog značaja za bolji kvalitet sna kod žena koje imaju problem sa naletima talasa vrućine ili znojenjem tokom noći.

Iako se zna da fizička aktivnost pozitivno utiče na san kod svih ljudi generalno, studije sprovedene na ženama u menopauzi nisu bile uverljive. Zato su se istraživači iz Pitsburga koji učestvuju u izradi Sveobuhvatne Državne Studije o Zdravlju Žena  (SWAN) fokusirali isključivo na žene koje imaju problem sa naletima talasa vrućine i znojenjem tokom noći, praveći razliku između slobodnog vremena i vremena koje provode u obavljanju kućnih poslova.

Studija je obuhvatila 27 belkinja i 25 afro-amerikanki, starosti 54 do 63 godine, koje su vodile dnevnik, ocenjujući kvalitet spavanja, i nosile monitore koji prate kvalitet sna. Popunjavale su, takođe, upitnik odgovarajući na pitanja o fizičkoj aktivnosti, koje uključuju i rutinske kućne poslove za koje je potrebno uložiti slab, srednji ili visok nivo napora i sportske aktivnosti.

Rezultati su pokazali da je kvalitet sna kod žena koje su se bavile napornijim aktivnostima bio bolji i da su se ređe budile tokom noći. Pozitivni efekti su u većem broju slučajeva dovođeni u vezu sa obavljanjem kućnih poslova nego sa sportskim aktivnostima.

Bilo je, međutim, značajnih razlika u rezultatima, u zavisnosti od rase i telesne težine: pozitivni rezultati bili su zabeleženi uglavnom kod belkinja koje nisu imale problem sa prekomernom telesnom težinom. Potrebno je sprovesti dodatne studije kako bi se utvrdilo zašto isti pozitivni efekti na kvalitet sna nisu zabeleženi kod afro-amerikanki i žena koje imaju problem sa viškom kilograma, a važno je, takođe, da se u tim studijama napravi razlika između slobodnog vremena koje je ispunjeno odmorom i slobodnog vremena koje je ispunjeno nekom aktivnošću, rekli su autori studije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde