Pilule za spavanje povećavaju rizik od demencije


demencijaAmerički i francuski istraživači upozoravaju da uzimanje pilule za spavanje može značajno povećati rizik od razvoja demencije kasnije u životu.

Profesor Kurt sproveo je studiju na 1.063 muškaraca i žena, čiji je prosek starosti 78 godina, koji nisu bolovali od demencije. Zaključak je bio:

"Lekari treba pažljivo da procenjuju očekivane prednosti upotrebe pilula za spavanje u svetlu ovih neželjenih efekata i kad god je to moguće, ograniče recept na dozu za nekoliko nedelja po preporuci primera iz prakse", kažu istraživači.

Šta je demencija

Demencija je gubitak prethodne mentalne sposobnosti u bar dve oblasti (na primer pamćenje i vešti naučeni pokreti, pamćenje i govor, ponašanje i govor, orijentacija u prostoru i opažanje) sa daljim pogoršavanjem.

Koji su uzroci pojave demencije?

Postoje brojni uzroci demencije i ona može biti blaga ili progresivna. Osnovne vrste progresivne demencije su Alchajmerova bolest, vaskularna demencija, Pikova bolest. Takođe ima oboljenja kod kojih je demencija posledica, poput Parkinsonove, Hantingtonove i Krojcfelt-Jakobove bolesti, AIDS i drugih.

Isto tako, demencija može nastati kao posledica nedostatka vitamina i to naročito iz porodice B vitamina, kao posledica poremećaja imuniteta i infekcija, metaboličkih poremećaja, loše ishrane, trovanja, tumora na mozgu, gušenja, reakcije na lekove i tome slično.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde