Pušenje smanjuje rizik od nastanka Parkinsonove bolesti

Da od pušenja može da ima i neke koristi pokazala je studija studija, obavljena nedavno na Harvardskoj školi za javno zdravlje. Potvrđeni su raniji nalazi da pušenje u velikoj meri štiti od Parkinsonove bolesti, s tim što se taj zaštitni efekat postepeno smanjuje pošto se ostavi duvan.

'Nije naša namera da promovišemo pušenje. Ono očigledno ima mnoštvo negativnih posledica. Ovu studiju smo uradili da bismo ohrabrili druge naučnike da razmotre mogućnost da u listu duvana ima neuroprotektivnih hemikalija', izjavio je Evan Taker, vođa istraživanja. 
 
Zaključak harvardskog tima počiva na podacima o preko 140.000 muškaraca i žena koji su tokom devet godina praćeni u okviru jedne velike američke studije o prevenciji raka. Tokom istraživanja, kod 413 ispitanika razvila se Parkinsonova bolest. Ispostavilo se da su bivši pušači bili izloženi 22 odsto manjem riziku da obole od te bolesti od onih koji nikad nisu pušili, dok je kod aktuelnih pušača taj rizik bio čak 73 odsto manji. 
 
Kod bivših pušača rizik od Parkinsona je bio tim manji što je pušački staž bio duži, što je manje vremena proteklo otkad su ostavili duvan i što su više cigareta pušili dnevno. Posle 25 godina od ostavljanja cigareta, njihovo zaštitno dejstvo od Parkinsonove bolesti se gubilo. 
 
Budući da su slični rezultati registrovani i kod onih koji koriste duvan za žvakanje, može se pretpostaviti da neuroprotektivnu ulogu imaju baš neki sastojci lista duvana, a ne hemikalije koje nastaju sagorevanjem cigarete. 
 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde