Nivo testosterona viši kod neženja

Oženjeni muškarci koji provode mnogo vremana sa suprugom i decom imaju manje muškog hormona testosterona nego njihovi neoženjeni vršnjaci, rezultat je najnovijeg američkog istraživanja. Otkriće nagoveštava da manjak hormona zbog bavljenja porodicom može igrati značajnu ulogu u odluci muškarca da svoje emocije i energiju posvete porodici.

Istraižvanja na mužjacima monogamnih ptica otkrila su da nivo testosterona naglo opada od trenutka kada ženka i mužjak formiraju "porodičnu zajednicu" i počnu da brinu o mladuncima. Veštački podignut nivo testosterona utiče tako da mužjak odmah počninje da zanemaruje obaveze prema ženki i mladuncima, i kreće u potragu za novom partnerkom. To otkriće navelo je naučnike da zaključe da testosteron podiže raspoloženje za parenjem, dok snižavanje nivoa izaziva povećanu očinsku brigu i "supružničku vernost". 
 
Antropolog Piter Grej i njegov naučni tim sa Univerziteta Harvard odlučili su da ustanove da li se isto događa i kod muškaraca. Oni su merili nivo testosterona kod tri grupe muškaraca: kod onih koji su nežoenjeni, kod oženjenih bez dece i kod oženjenih muškaraca koji su imali decu. Kod svih muškaraca nivo hormona opao je u toku dana, što je posledica prirodnog dnevnog ciklusa koji dostiže vrhunac ujutru. Kod oženjenih smanjnje nivoa hormona bilo je značajno veće. 
 
Grej se nada da će u narednim eksperimentima uspeti da razdvoji efekte bračnog života od očinstva na nivo testosterona. 

RTS

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde