Nemojte ignorisati svoju prostatu

Udruženje urologa Srbije u partnerstvu sa kompanijom Berlin - Chemie obeležava „Nedelju prostate“, kao svuda u svetu, u trećoj nedelji septembra (15 – 21. septembra 2008.).

Udruženje Urologa Srbije jedno je od 23 nacionalna urološka udruženja u Evropi koje je za ovu nedelju pripremilo program dešavanja u cilju podizanja svesti opšte javnosti o oboljenjima prostate u opštoj populaciji.

Ove godine u fokusu su problemi starenja muškaraca, prvenstveno benigno uvećanje prostate koje se javlja kod svakog drugog muškarca posle 50. godine. Godinama često prolazi neotkriveno, uz pogrešno tumačenje prvih simptoma kao normalne pojave kod starenja. Najčešći prvi simptom je ustajanje noću zbog uriniranja. Muškarci se kasno javljaju urologu, kada se već razviju komplikacije i kada hirurško lečenje ostaje jedina mogućnost. Preventivne mere i pravovremena dijagnostika su od izuzetne važnosti.

Prof. dr Sava Mićić, direktor Instituta za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije, Predsednik Udruženja urologa Srbije, ukazao je na alarmantne statističke podatke ukoliko se ne reaguje blagovremeno: „Naime, 1 od 3 muškarca ima problem sa prostatom, a kod 1 od 12 se razvija karcinom. Posle 50. godine života muškaraca neophodne su redovne kontrole prostate. Pregled prostate je jednostavan, kratko traje i nije bolan. Može se obaviti na Urološkoj klinici (Klinički centar Srbije) ali i na privatnim klinikama“, dodao je prof. Mićić.

Udruženje urologa Srbije u partnerstvu sa kompanijom Berlin – Chemie, u toku nedelje prostate ( od 15. do 21. septembra) organizuje nekoliko aktivnosti za građane Srbije:
  • U toku nedelje prostate biće dostupan broj telefona 011 2453 836 na koji se građani mogu informisati o pregledima i bolestima prostate.
  • Tokom cele godine dostupan je imejl na koji građani mogu da pošalju svoja pitanja i dobiju besplatne odgovore: office@poliklinikavuk.co.yu.
  • Tokom nedelje prostate, a i kasnije, građanima Srbije će se deliti brošure o bolestima prostate , kako bi ih na najbolji način informisali o značaju redovnih kontrola i pravovremene dijagnostike bolesti prostate.
  • U Domu zdravlja Stari grad – Beograd (Simina 27, svečana sala, VI sprat), u četvrtak 18. septembra sa početkom u 18 časova, organizovaće se predavanje o pravovremenoj dijagnostici, odgovarajućem lečenju i značaju kvaliteta života muškaraca i posle 50. godine. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane građane.
  • Pokrenuta je inicijativa za formiranje udruženje " Liga za prostatu". Članovi Lige za prostatu biće najeminentniji urolozi Srbije i zemalja u okruženju (više u prilogu)
Koliko i najmanji problemi sa prostatom utiču na kvalitet života govore podaci o uticaju na svakodnevne aktivnosti. Naime, 34,7%  muškaraca sa benignim uvećanjem prostate  ograničava unos tečnosti pre spavanja, 32,4% muškaraca izbegava mesta bez toaleta, 21% ne može da vozi duže od 2 sata, a oko 15% izbegava odlazak u bioskope, pozorišta.  

Podrška žena partnera izuzetno je bitna jer ovaj rasprostranjeni problem utiče na kvalitet života oba partnera. Istraživanje je pokazalo da je čak 71% žena partnera koji imaju simptome donjeg urinarnog trakta zabrinuto da partner ima karcinom. Negativan uticaj na seksualni život pojavljuje se kod 66% partnera, a isti procenat žena je zabrinut da njihov partner mora na operaciju. Čak 42% žena partnera je neispavano zbog ustajanja partnera u toku noći, a simptomi donjeg urinarnog trakta utiču na socijalni život partnera sa čak 47%. 

Statistika govori da je rak prostate prvi ili drugi najčešći karcinom kod muškaraca u razvijenim zemljama i treći najčešći karcinom uopšte.

Udruženje urologa Srbije  sarađuje u oblasti urologije i srodnih grana sa vodećim urološkim i uro-onkološkim centrima u evropskim zemljama, i sa vodećim strukovnim organizacijama, na prvom mestu European Association of Urology (Evropska asocijacija urologa). Udruženje urologa Srbije  se bavi održavanjem edukativnih skupova sa urolozima u Beogradu i urološkim centrima u Srbiji; održavanjem edukativnih skupova sa lekarima opšte medicine u svim većim gradovima i zdravstvenim ustanovama u Srbiji; organizovanjem kontinuirane edukacije urologa i specijalizanata iz urologije; okupljanjem vodećih stručnjaka iz oblasti urologije, opšte medicine i medicinske statistike. Za više informacija posetite: www.uas.org.yu

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde