Automobilska sedišta uzrok steriliteta

Sedišta koja se greju su luksuz koji pružaju neki proizvođači automobila, ali su možda nezdrava za muškarce jer utiču na povećanje temperature testisa što se može odraziti na plodnost. Istraživači su utvrdili da je 90 minuta provedenih na toplom sedištu automobila uticalo na znatno povećanje temperature testisa.

Kako je poznato da toplota narušava kvalitet sperme, rezultati studije ukazuju na mogućnost da bi tokom vremena, automobilska sedišta koja se greju mogla da utiču na plodnost muškaraca.

Međutim, tokom istraživanja analizirane su samo kratkoročne promene temperature regije oko testisa, ali ne i uticaj na spermu, istakao je doktor Andreas Jung, vođa nemačkog tima koji je sproveo istraživanje.

"Suviše je rano za zaključke u vezi sa uticajem sedišta koja imaju ugrađeno grejanje na kvalitet ejakulata", rekao je doktor Jung sa Univerziteta Justus Libih u Nemačkoj.

Normalna proizvodnja sperme zavisi od temperature i neophodno je da temperatura testisa bude nešto niža od temperature tela.

Čak i samo često i dugotrajno sedenje povećava tempetaturu testisa, tako da efekat koji sedišta koja se greju imaju je u stvari, slabiji, navode stručnjaci i dodaju da je čak i veoma malo povećanje temperature opasno i da može uticati na kvalitet sperme.

Sledeći korak u istraživanju biće analiza semene tečnosti da bi se utvrdio njen kvalitet, a time i stepen rizika od automobilskih sedišta koja imaju unutrašnje grejanje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde