Šta je to zoster?

Mučna bol ne prestaje ni danju ni noću, pa oboleloga iscrpi i psihički i fizički. Napad zostera najčešće sledi nakon razdoblja teške bolesti, neuobičajenog stresa, duže premorenosti ili drugih trauma u životu.

Zoster u medicinskim krugovima poznat je kao herpes zoster (od grčke riječi hérpes, izvedene iz hérpo, što znači ”gmizati“ i reči zostér koja znači ”pojas“). U skladu sa svojim imenom, virus herpesa koji uzrokuje zoster, potajno gmiže duž senzitivnih nerava i često okruži torzo vijugavom prugom bolnih upala. Mučni bolovi u upaljenom živcu često mogu biti neizdrživi, pa otuda naziv ”akutna bol“ koji neki lekari upotrebljavaju.

Oboleli od zostera najčešće se žale na ukočenost, trnce i jak osjećaj peckanja ili svraba koji se sve više pojačava dok ne preraste u oštar, mučan bol.

Rani simptomi zostera

Groznica, prehlada i opšta malaksalost rani su simptomi zostera i često podsećaju na simptome gripa, ali mogu se pobrkati i sa simptomima srčanog napada, moždanog tumora ili nekog drugog ozbiljnog stanja.

Oko nedelju dana nakon pojave simptoma, duž mreže senzitivnih nerava napadnutih virusom, pojavljuje se ravna pruga crvenih plihova koji svrbe, obično iznad struka i to samo s jedne strane tela.

Tipične lokacije nalaze se na rebrima, krstima, prsima, vratu, čelu ili očima, zavisno od toga koji je nervni ganglion zahvaćen. Osip uskoro postaje nakupina mehurića ili vodenih plihova. Za desetak dana, mehurići se osuše i počinju otpadati, ostavljajući u mnogo slučajeva za sobom ožiljke i dugotrajan bol, kao podsetnike na nečiji susret sa zosterom.

Uzroci i prognoze

Kako se dobije zoster?

Vrlo je verojatno da je bolesnik sam sebe zarazio. Medicinska istraživanja gotovo sigurno su dokazala da je virus herpesa (varičela - zoster) koji uzrokuje zoster isti onaj visoko zarazni virus koji uzrokuje ovčije boginje. To objašnjava zašto neko ko boluje od zostera može nekog drugog (uglavnom dete) zaraziti ovčijim boginjama. Međutim, da bi neko dobio zoster, on mora prvo preboleti ovčije boginje.

Osetljive grupe

I dok 10 do 20 posto ukupne populacije tokom svog života oboli od zostera, najosjetljiviji su oni u dobi iznad 50 godina. Istraživači procenjuju da je polovina onih koji navrše 85 godina života prebolelo ovu bolest.

Nakon što je neko prebolio ovčije boginje, obično u ranom detinjstvu, imunološki sistem ne očisti u potpunosti telo od virusa varičela - zoster. On putuje do nekog udaljenog nervnog centra (istraživači smatraju da se isti nalazi u području karlice ili pak lobanje), te tamo ostaje u stanju mirovanja, sve dok se ne pojave okolnosti koje on smatra povoljnima za ponovni napad, često godinama kasnije u razdobljima kada je imunološki sistem oslabljen.

Muškarci i žene podjednako su pogođeni. Bolest se može ponovno pojaviti, ali donekle je utešno znati da se ponovno javlja u samo 2 do 4 posto slučajeva.

Napad zostera najčešće usledi nakon razdoblja teške bolesti, neuobičajenog stresa, duže premorenosti ili drugih trauma u životu. Može uslediti nakon hemoterapije, terapije zračenjem, ili drugih postupaka koji ugrožavaju ili oslabljuju imunološki sistem. Drugi napad virusa ovčijih boginja ne uzrokuje ponovno obolevanje od ovih boginja, već zoster, koji ima neka opšta obeležja ovčijih boginja. Ove karakteristike uključuju faze kao što su osip, mehurići i kraste, ali ipak, zoster je posebna bolest.

Koliko je zoster ozbiljna bolest i koliko dugo traje napad?

Pazite oči!

Ukoliko se infekcija proširi po oku, može ozbiljno uticati na vid, te može uzrokovati slepoću. Stoga je preporučljivo posetiti oftalmologa, čim se primeti da je zahvaćen deo lica. Ukoliko se rano započne s lečenjem, često se mogu sprečiti ozbiljne očne komplikacije.

Iako je zoster vrlo mučna bolest, retko je opasna po život. Ali, kad je jednom dobijete, pripremite se na nekoliko nedelja neprestanog bola, koji će trajati dok telo bude prikupljalo obrambene snage kako bi se obranilo od ove razbuktale virusne infekcije. Trajanje bolesti u većini slučajeva kreće se od sedam do deset dana, iako se može dogoditi da prođu i do četiri nedelje dok se osip skroz ne zaleči. Nije neobično da oboleli od zostera osećaju bol u nervima, što se naziva postherpetična neuralgija, još nedeljama, katkada i mesecima, nakon što su mehurići nestali.

Lečenje

Što se može učiniti kako bi se delotvorno lečilo zoster?

Iako su od davnina, pa sve do danas iskušani mnogi lekovi, pošteni odgovor glasi da medicina još uvek nije pronašla metodu lečenja koja bi učinila nešto više od blagog ublažavanja posledica i kontrole bola, dok se bolest sama od sebe ne povuče.

Ipak, nedavno sprovedena istraživanja o upotrebi antivirusnih lekova u lečenju različitih infekcija herpesom, donela su neke obećavajuće rezultate u pogledu lečenja zostera. Iako na primer, aciklovir, priznajemo, ne leči ovu bolest, on kod nekih bolesnika usporava reprodukciju virusa i ublažava bol, te skraćuje trajanje bolesti. Istraživači kažu da je, da bi se postigli dobri rezultati, važno rano započeti s lečenjem.

Tokom jedne studije sprovedene na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Coloradu kod obolelih od zostera kojima je deset dana oralnim putem pet puta dnevno davano do 800 miligrama aciklovira napravilo se znatno manje rana i krasti, te su osećali znatno manji bol od onih ispitanika kojima je davan placebo. Istraživači se razmimoilaze kad je reč o tome pomaže li aciklovir i pri ublažavanju postherpetične neuralgije. Vidarabin, jedan drugi antivirusni lek, pokazao se donekle uspešnim u lečenju zostera. Vrše se i istraživanja na jednoj vakcini, ali to je još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Mnogi koji su preboleli zoster kažu da bi bol bilo lakše podneti kad ne bi bila tako uporna. Bol ne prestaje ni danju, ni noću te oboleloga iscrpi i psihički i fizički.

Tokom onih dana kada je jačina boli koju bolesnik oseća vrlo velika, lekari mogu smatrati za shodno nekoliko dana davati obolelome jača sredstva protiv bolova, iako ova mogu imati neželjene nuspojave. Ukoliko to bolesnik može podneti, ublažavajuće može delovati i stavljanje mokrih hladnih obloga. Nekima je pomogla lokalna primena kreme koja sadrži 1 posto srebrnog sulfadijazina nekoliko puta dnevno. Nemojte dirati mjehure; nemojte ih češkati i nemojte ih pokrivati zavojima.

Rane će postupno zaceliti, ali kad zoster napadne po drugi put, mnogim obolelima nema olakšanja u boli. Pojavljuje se postherpetična neuralgija, koja naročito iscrpljuje starije bolesnike, te one sa oslabljenim imunološkim sistemom. Nije lako izdržati ovaj oštar, prodoran bol. Isprobani su kortikosteroidi, ali iz medicinskih podataka nije moguće proceniti delotvornost i sigurnost ovih moćnih lekova. U slučajevima dužeg trajanja bola, lekari ponekad propisuju antidepresiv amitriptilin, ali i to može dovesti do poteškoća, naročito pri dužem uzimanju.

Začudo, prilično obećavajući rezultati u kontroliranju boli postignuti su s mašću koja sadrži kapsaicin, koji se dobija od ljutih feferona od kojih se pravi chili. Ali, ta se mast može primeniti tek nakon što su otvorene rane zacelile. Jean, spomenuta na početku, u svojoj borbi s teškim slučajem zostera pronašla je olakšanje u tome što je nekoliko nedelja danju i noću nosila jedinicu TENS-a (transkutane električne nervne stimulacije). Slabi električni impulsi stišali su snažan unutrašnji bol i omogućili joj slobodno kretanje.

Popis kućnih lekova dugačak je, a većina se svodi na zdravu ishranu (s malim količinama arginina) te dodatke, kao što su vitamini B i C i L-lizin. Neki tvrde da pomaže lokalno primenjivati jabučni ocat; drugi koriste vitamin E kako bi pospešili zaceljivanje rana na koži.

Dakle, u izlaženju na kraj sa zosterom, bolesnik i njegov lekar možda mogu učiniti nešto da bi ublažili napad i umanjili bolove. Ali, ukoliko vam Vaš lekar kaže: ”Izgleda da se radi o zosteru“, možda će Vam jednostavno reći kako je najbolje vežbati strpljenje i ustrajnost sve dok obrambene snage ugrađene u našem telu ne dovedu bolest pod kontrolu.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 19

 1. Zoran M. 26.05.2023

  Probajte mazati kremom Flogocid. Meni je pomogla. Za dva dana mazanja prešlo je uz crvenog u plavo i na kraju nestalo.


 2. Aleksandar 27.01.2023

  Mojoj baki je 24. 11.. 2022 doktor rekao da boluje od Herpes Zoster-a i već dva meseca je bolovi bukvalno kidaju da u nekim trenucima bukvalno plače od bolova pa bih zamolio ako neko zna šta da joj uzmem za bolove a zaboravio sam da napomenem da ona ima 86 godina i za svoje godine se dobro drži Hvala Dragom Bogu ali opet bih zamolio ako neko zna šta je najbolje da joj uzmem za bolove neka ostavi u komentarima. Unapred Zahvalan.


 3. Tihomir 29.04.2022

  Konstatovan mi je herpes u desnoj potkoljenici pojavile su se male kraste dobio sam krecno mlijeko mazao 2 dana i nemam nikakve povrsinske simptome ali me boli nadkoljenica da poludim


 4. Ivan 17.02.2022

  Bol u lijevom laktu pa dlan, rame. Na prsima par crvenih točkica i nakon 5 dana odlazim doktoru jer imam čudne bolove u ramenu i lijevoj ruci? Dijgnoza Herpes zoster. Dobijem tablete i neku pastu za mazanje. Uglavnom noću malo spavam, vrtim se jer me rame rastura. Nakon par dana većina bolova (dlan, lakat, prsti, glava) nestaje, a ostaje samo bol u ramenu. Danas je 11 dan, zadnji dan tableta i malo sam bolje spavao. Rame i dalje boli. Nisam pio ništa za bolove. Sad čekam da me pusti rame i da prvu noć odspavam malo bolje.


 5. Marija Tomic 28.08.2021

  16.jula mi je potvrdjen herpes zoster na desnoj strani lica, oko ,nos, celo. Imala kraste na celu i na nosu, a oko mi je i danas manje i pece i boli. Primala i injekcije u oko, 7 kom. A aciklovir tab.pila i pijem i danas, smanjena doza 3×2.,takodje milgama, paracetamol, mast za oci aciklovir itd. Kapi za oci...Bolove jos uvek imam u oku, glava me boli i ta strana lica i nos i gote glava su mi utrnuti!! Ovo treba izdrzati i preziveti. Imala sam koju krasticu i u glavi.Ne znam sya bih pitala, jednosyavno molim xa neki savet da olaksam ove muke. Krvna slika u granicama normale. Postovanje i hvala.


 6. Dragana Ilic 14.07.2021

  Već 11 dana imam nesnosive bolove u predelu donjih rebara,doktorka je rekla da sam se povredila a neznam.danas sam zbog jedne bubuljice posetila dermatolog, ustanovio je herpes zoster,.Dao mi je tablete i losion.Bolovi su nesnosni, Čitajući komentare,a znajući da svaki herpes je prenosivi.Dali ovaj mogu preneti drugom bez dodira,suprugu i deci?Kako se sačuvati?Losion koristim na koži,za to koristim rukavice i preko toga ves normalno.kako mogu zaštititi ukucane.Hvala


 7. Ken 20.05.2021

  dobar dan svaki, sa srećom u srcu želim podijeliti svoje svjedočenje, bio sam bolestan od HIV-a 4 godine i doktori su rekli da je ne lijek, razgovaram o problemu sa svojom prijateljicom i rekla je da je jednom imala bolest, ali sjajni liječnik je izliječi biljnim lijekovima i ona mi pokaže rezultat testa, odmah sam kontaktirao doktora i on mi je poslao lijek nakon osam dana uzimanja lijeka potvrdio sam izliječenje doktor medicine, moj prijatelj ga je takođe kontaktirao zbog HERPES-a, sada je i on lijek, sada vjerujem da u biljnoj medicini postoji moć, to se čudio natjerajte me da danas dođem da podijelim ovo svjedočanstvo, možete se obratiti i radi raznih bolesti, on je pouzdan i efikasan Biljni dom DR Osunbor rješenje je za vaš problem, zašto čekati i trpjeti kad postoji netko poput dr. Osunbora koji mogu izliječiti bilo koju bolest HIV / AIDS RAK VIRUS HEPATITISA B, HERPES ASTMA, FIBROID, SRČANI KVAR Alzheimerova bolest DIJABETIKA 1 i 2, PRAVOPIS LJUBAVNI PRAVOPIS BARENESS UDAR SEKSUALNO PRENOSIVA BOLEST drosunborherbalremedy@gmail.com takođe možete kontaktirati putem njegovog what-sap broja +23408119565883 drosunborherbalremedy@gmail.coml


 8. Dragoslav 04.02.2021

  Pa ovako, kad su počeli bolovi prvo sam mislio da je u pitanju žuč ili desni bubreg. A onda smo došli do Herpesa. Boli do suza i ne prestaje, nema spavanja i iscrpljuje maksimalno. Posle nedelju dana pojavili su se znaci plikova na koži, dobio sam terapiju ali i dalje osećam bolove. Evo posle 12 dana imam 5 "fleke" na telu ali imam utisak da to nije kraj. Opaka boljka pa predlažem da se što manje nervirate kako ne bi isprovocirali ovaj virus. Ja to nisam znao pa sada plaćam ceh. Videćemo dokle će ovaj da me maltretira ali ne dao Bog nikom ovakve bolove.


 9. Maja 19.09.2020

  Upravo sam dobila herpes zoster pre 3-4 dana:nepodnosljivi bolovi u levoj polovini glave i levom oku, i kraste na celu odn.levoj polovini cela-izmedju obrva i iznad arkade.Jos ne koristim lekove za herpes zoster, jer tek treba da ih dobijem kad odem kod doktorke opste parakse i obavestim je o tome. Uzimam lekove za sinuse i kapi za oci do tada jer su lekari mislili da imam upalu sinusa, pa da su bolovi u levoj polovini glave od njih a da me levo oko boli od suzenih krvnih sudova. Tek je jedna pametna doktorka posumljala juce da sam dobila herpes zoster i kad sam malo istrazivala o toj bolesti na internetu shvatih da je to. Nadam se da cu dobiti odgovarajuce lekove da bi mi prosla ova bolest.


 10. stefan 22.08.2020

  Postoje ljudi koji imaju moc da to skinu bez ikakvih tableta ili bilo cega.Trenutno ga i ja imam i isao sam kod covjeka koji mi je to obajao sa kamenom i kockom secera i rekao mi da se 7 dana ne kupam.


 11. Tanja 14.06.2020

  Pri kraju sam četvrte nedelje herpesa zoster na levom boku, polovini ledja i stomaka. Popila aciklovira I gomilu lekova za smirenje i protiv bolova. Pijem milgamu trenutno vitamine c, selen, cink, i lek karpabin( u trećoj nedelji 2*1/2,u četvrtoj 2*1). Ako vam kažem da sam tek prethodne tri noći normalno spavala sve vam je jasno. Mi zoster i se razumemo. Boli mnogo, iscrpljujuce I opominjujuce da moramo više da vodimo računa o svom zdravlju. Moj imunitet je rekao koliko je sati zosterom. Više mi nije problem da pijem jogurt i to onaj sa b vitaminom i Ehinaceu i slično. Bolova će biti i u petoj nedelji, ali barem su slabiji. Ćeraćemo se! Sve najbolje svima zelim


 12. Zuhdija Gerzic 15.04.2020

  Bio sam i kod specijaliste za kožne bolesti gdje je doktor dao dijagnozu postherpetička neuralgija i uputio me u bolnicu. Međutim, zbog epidemije coronavirusa bolnica otkazuje sve tretmane do daljnjeg. Bolovi su sve jači i postaju polagano nepodnošljivi, tako da ne znam šta da radim i kako da se dalje nosim sa bolom?


 13. Bojana 30.05.2016

  Imala sam herpes zoster na levom boku, sada su ostale fleke samo i ponekad osetim ublažen bol sa te strane. Osetila sam i na drugom boku sličan bol, nedefinisan, nije stalno postojan. Bojim se da mi se ne pojavi opet. Kolika je verovatnoća da se to desi sad kada prolazi?


 14. Lola 13.11.2015

  Probajte herpes kontrolisati homeopatijom.


 15. MIKI 08.01.2015

  Evo cetvrta sedmica od kada mi se pojavio zoster, malte ne sve je zasusilo. Ali sada imam stalne bolove, trnjenje koze, kao da sam je ispekao vrelom vodom. Molim ako neko moze da mi kaze cime mogu da ublazim bolove? Hvala!


 16. Mensud Popara 26.12.2014

  Čitajući stetoskopov tekst o herpesu zoster sve opisano upravo preživljavam u 56 godini života. Nikada do sada nisam imao nekih problema sa ovim virusom ali izgleda da ću sada strahovati od istog do kraja života. Zaista sam vam zahvalan na detaljnom opisu ovog virusa i njegovim komplikacijama. Ljekari su mi propisali terapiju koju ste vi opisali ali jedino što je rekao ljekar da me može boliti glava od ovog virusa. Da sam odmah otišao na "stetoskop" sve bi mi bilo jasno. Trenutno prolaze kraste na nosu i usni kako i vi to opisujete ali nesnošljivi bolovi traju već pet dana pa sam uzimao "kofan" za bolove. A sada zahvaljujući vama gospodo iz "stetoskopa" jasno mi je kako se boriti sa ovim virusom. Zato hvala iz sarajeva za beograd


 17. raza blatancic 16.03.2012

  Uzasno neznam kako bi opisala to je bol umor hladno sve skupa dok ne izadju mjehurici. A kada dojdu mjehurici onda je druga polovica uzasa i bola. Svaki put me prevari prvo na usnama pa onda po cijelom tjelu. Ljekovi malo ublaze a sva ova procedura traje pet nedjelja. Iscrpi te do kraja a nemozes nistauzas. A nemogu nista moram dalje.


 18. Zvonko 01.07.2010

  Moj stric ima herpes zoster u predelu desnog dela ledja, a ima malu decu koja nisu preležala varičele, pa ga interesuje: - da li na neki način može i njih da zarazi? - da li je ova bolest generalno prenosiva, lako, teško? - da li može dodirom slučajno preneti herpes na druge delove tela (lice, oči, što se pominje kao problematično) ? Hvala unapred, zvonko


 19. Žak 16.04.2009

  Zanima me ishrana koju bi bolesnik koji ima herpes zoster morao koristiti da bi mu pomoglo!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde