Tinejdžeri i mršavljenje

Tinejdžeri koji pokušavaju da smršaju treba da se uključe u program vežbanja koji obuhvata i aerobne vežbe i vežbe otpora, pokazuju rezultati jednog ispitivanja na slučajnom uzorku. Takođe je ustanovljeno da se dijetom bez vežbanja postiže veoma malo.

Kanadski istraživači su stavili 304 gojazna tinejdžera na dijetu sa dnevnim energetskim deficitom od 250 kalorija (mereno na osnovu trošenja energije u mirovanju). Potom su ih nasumično podelili u četiri grupe na period od 22 nedelje: aerobni trening na spravama kao što je pokretna traka, vežbe otpora na trenažerima i sa slobodnim tegovima, kombinovani aerobni trening i trening otpora i grupa na dijeti bez vežbanja. Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Obično se preporučuju aerobne vežbe, ali glavni autor, dr Ronald Dž. Sigal (Ronald J. Sigal), profesor medicine na Univerzitetu u Kalgariju kaže da je očigledno da su ,, oni koji su radili i aerobne i vežbe otpora izgubili masti i smanjili obim struka u mnogo većoj meri od onih koji su radili samo aerobne vežbe’’. 

Dijeta bez vežbanja dovela je do smanjenja masti u organizmu za 0.6 odsto. Međutim, među adolescentima koji su se pridržavali barem 70 odsto programa, došlo je gubitka masti od 2.5 odsto kod aerobnih vežbi, 3.2 odsto kod vežbi otpora i 4.8 odsto kod kombinacije ove dve vrste vežbi. Obim struka se veoma malo smanjio kod grupe na dijeti, u poređenju sa oko 3cm kod aerobnih vežbi, oko 2cm kod vežbi otpora i nešto više od 6cm kod njihove kombinacije. Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Aleksandar 29.05.2015

    Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za detoksikaciju tj. Kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama. Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje c9 paketa nastave sa korišćenjem paketa f. I. T. 1


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde