Vreme provedeno ispred TV-a utiče na odnose sa prijateljima

Novo istraživanje pokazalo je da količina vremena koju adolescenti provedu pred televizorom i kompjuterom utiče na njihove odnose sa prijateljima i familijom.

U izveštaju koji je objavljen u stručnom časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine pokazano je da je kvalitet međuljudskih odnosa adolescenata pod uticajem vremena koje provedu ispred ekrana.

Istraživanje je sprovedeno tokom 2004. godine, a obuhvatilo je 3.043 adolescenata u starosti od 14 do 15 godina. Adolescenti su u istraživanju ispunili poverljivi upitnik koji je sadržavao pitanja o načinu na koji provode slobodno vrijeme, kao i o povezanosti sa roditeljima i vršnjacima.

Istraživači su otkrili da ukoliko je veće vreme provedeno ispred ekrana, to je veća verovatnost da nisu povezani s roditeljima.

Svaki sat vremena proveden pred televizijom povećavao je rizik za manju povezanost sa roditeljima za 4%, a svaki sat proveden pred kompjuterom za 5%.

Nasuprot tome, mladi koji su slobodno vreme provodili čitajući ili radeći domaće zadatke bili su više povezani s roditeljima.

„Preporuke da bi mladi trebali manje gledati televiziju uglavnom se ignorišu, jer se smatra da bi onda bili u nemogućnosti da raspravljaju o popularnim emisijama ili likovima sa svojim vršnjacima, što bi narušilo odnose među njima“, napisali su autori ovog istraživanja.

„Naši rezultati pokazuju da manje gledanja televizije nije toliko bitno za prijateljstvo“, dodali su autori.

„Ako uzmemo u obzir koliko je važna povezanost sa roditeljima i vršnjacima za zdravlje i razvoj mladih, briga zbog vremena koje mladi provedu pred ekranom je opravdana“, zaključili su na kraju autori ovog istraživanja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde