Odvikavanje od pelena, pravilna nužda dece, nagrađivanje truda, opšte vaspitanje

Nijedno dete nije isto, pa se tako ne može primeniti ni jedinstvena formula odvikavanja od pelena. Uz nekoliko saveta često frustrirajuće iskustvo pretvorite u prijatno.

 
 
 • Ne počinjite prerano
 
Postoji više razloga zašto ne početi prerano s odvikavanjem deteta od pelena. Jedan od njih je što bi proces mogao trajati duže nego što je potrebno i razvući se na mesece.
 
 • Budite pozitivni
 
Čak i kada dete pravi greške i napravi "nered" po tepihu ili u odeći. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije jer će dete početi da zadržava stolicu.
 
 • Strah
 
Dete možda odbija da sedi na nošicu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom nošice, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.
 
 • Higijena
 
Kada dete počnete odvikavati od pelena, to je idealno vreme da mu usadite neke higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sedanja na nošicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Deca se vole igrati vodom, pa ukoliko dete obavi nuždu, dopustite mu za nagradu da dok pere rukice i nekoliko minuta uživa u igranju vodom.
 
 • Nagrade
 
Kada dete obavi nuždu na noši, nagradite ga što je učinilo "pravu stvar". Isto vredi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.
 
 • Budite dosledni
 
To je zlatno pravilo svih vaspitnih mera, pa je tako i u ovom slučaju. Ako idete na put, ponesite sa sobom dečju dasku za WC. Ako idete u kupovinu, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu pre izlaska iz kuće.
 
 • Dajte detetu izbor
 
Ako dopustite detetu da samo izabere donje rublje koje mu se sviđa, to će shvatiti kao nagradu. Dobro je i detetu dopustiti da samo izabere nošu.
 
 • Uključite druge
 
Kada odlučite krenuti s odvikavanjem deteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavestite bake, babysitterke ili tete u vrtiću. Tako će znati šta mogu očekivati i šta treba učiniti.
 
 • Smeštaj
 
Na početku dopustite detetu da nošicu smesti gde mu je njemu najugodnije. Ali to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će noša tako postati sve osim mesta za obavljanje nužde. Kada se dete na nju navikne, stavite je u kupatilo.
 
 • Ispitujte
 
Dete stalno ispitujte treba li na "nuždu". Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte pre jela, posle jela, pre izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.

Ovi bi saveti vama i vašem detetu odvikavanje od pelena trebali pretvoriti u prijatno iskustvo. Ipak, frustrirajućih situacija sigurno će biti, ali to ne pokazujte pred decom. Svaka negativnost upućena detetu verovatno će rezultovati regresijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Mirjana Radenkovic 11.05.2011

  Sa prvim detetom sam bez problema ovo odradila. Skinuli smo ih sa godinu i po dana iako je decak, a kazu da su decaci tezi za skidawe pelena. Drugo dete, cerka, apsolutno odbija nosu. U stanju je da sedi na njoj beskonacno, a onda ustane i popiski se negde gde je niko ne vidi. Prvi put sam probala da joj skinem pelene sa nepunih 2 god. Sada ima 2 i po. Ovog leta moramo da se naucimo na nosu. Ako neko ima savet, recite, molim vas. Ona je ocigledno samo veoma tvrdoglava a ja sam isuvise slaba na njene okice.


 2. sneze 20.01.2010

  Ja sam ocajna se obiduvam veke 7 meseci. Recite sta da radim.


 3. snezana 12.08.2009

  Koj se tie saveti? Ja sam očajna se obiduvam već dva meseca nema rezultata.


 4. Ivana 24.11.2008

  Treba samo biti uporan i kao sto u tekstu navode, stalno, iznova i iznova pitati dete da li mu se piski. Mi smo naseg sina nagradjivali time sto smo mu dozvoljavali da sam pusti vodu posle obavljene nuzde. Stresan period je trajao ukupno tri dana...a posle toga je sve lakse.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde