Sparganoza

Uzrok nastanka

Uzročnik je pantljičara iz roda pseudophyllidean cestodesa i predstavlja larvu Diphyllobothrium latum. U životnom ciklusu ovog parazita metacestodni stadijum se naziva sparganum i infekcija ovim parazitom koji formira ciste naziva se sparganoza. Primarni domaćini mogu biti amfibije, ptice, ribe, divlje svinje, primati, reptili (zmije) i druge životinje. Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane vode, konzumiranjem sirovih ili nedovoljno termički obrađenih inficiranih životinja, ili penetracijom parazita kroz kožu.

Klinička slika

Kada dospeju u organizam larve mogu migrirati u razne organe i tkiva gde rastu i mogu dostići dužinu i do nekoliko metara. Najčešće formiraju nodule (čvorove) ispod kože ili na superficijalnim mišićima ili fascijama. Lokalno tkivo reaguje stvaranjem izraslina oko parazita koja je pruriginozna (svrab), često inflamirana i bolna. Druge lokalizacije mogu biti oko-gde parazit može izazvati teška oštećenja koja dovode do gubitka vida; ili mozak, gde se stvaraju ciste i u zavisnosti od njihove veličine i lokalizacije izazivaju odgovarajuće simptome i znakove.

Dijagnoza

Postavlja se indentifikacijom uzročnika iz bioptičkog uzorka tkiva. U krvnoj slici postoji povećanje broja leukocita i eozinofila.

Lečenje

Jedino moguće lečenje je hirurško odstranjivanje parazita.

 

 

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde