Sakagija

Uzrok nastanka

Uzročnik je Burkholderia mallei, aerobna, gram negativna bakterija. Sakagija je primarno bolest životinja, najčešće konja, mula i magaraca. Retko se javlja kod ljudi. Ugroženi su veterinari, dreseri, zaposleni u klanicama i laboratorijama. Čovek se inficira direktnim kontaktom sa inficiranom životinjom, a bakterija ulazi kroz mikrotraume na koži i sluzokoži ili kapljičnim putem.
Ova bakterija je interesantna jer se smatra potencijalnim biološkim oružjem u biološkom terorizmu.
 
 

Klinička slika

 
Lokalna infekcija: na mestu ulaska nastaje ulceracija, papule i/ili pustule,  a uz to može doći do povećanja regionalnih limfnih čvorova i povišene telesne temperature.
 
Plućni oblik: posle inkubacije od 10-14 dana može se razviti plućna infekcija, od pneumonije, plućnog apscesa do zahvatanja pleure u vidu pleuralnih izliva.
Septikemija: javlja se kod bolesnika sa oslabljenim imunitetom (HIV, bolesti bubrega, dijabetes i sl.) karakteriše se respiratornim distresom, hepatosplenomegalijom (uvećane jetra i slezina), teškim glavoboljama, groznicom, prolivom, gnojnim promenama na koži, slabošću mišića, dezorjentacijom i često rezultira sepsom. Često je ovaj oblik fatalan.
Hronično oblik: podrazumeva multiple abscese koji mogu da zahvate jetru, slezinu, kožu i mišiće.
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, izolovanja uzročnika iz krvi, urina, sputuma, kožnih lezija.
 
 
 
 

Lečenje

Ordiniraju se antibiotici, najčešće cefalosporini III generacije, penicilin, hloramfenikol ili trimetoprim-sulfametoksazol.
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde