Šagasova bolest (Morbus Chagas)

Uzrok nastanka

Šagasovu bolest izaziva parazit Trypanosoma cruzi, a prenose je stenice. Drugi važni rezervoari su psi, mačke, štakori i drugi sisavci.
Stenice iz roda Triatoma, Rhodinius i Panstrongylus (kissing bugs) se hrane krvlju čoveka a putem fecesa oslobađaju tripomastigote blizu mesta ujeda. Zatim tripomastigote ulaze u organizam i ulaze u ćelije gde se razmnožavaju i prelaze u cirkulaciju i tako odlaze u različita tkiva. Stenice se inficira opet ujedom čoveka i tako se krug infekcije zatvara. Infekcija se može preneti i transfuzijom krvi, transplantacijom ili tokom trudnoće kroz posteljicu.
 
 
 
 

Klinička slika

Šagasova bolest ima dve faze, akutnu i hroničnu. Akutna faza može proći bez simptoma ili su simptomi veoma blagi. Ako simptomi postoje onda su to otok i crvenilo na mestu ujeda insekta prenosioca infekcije i uvećanje regionalnih limfnih čvorova. Nekada može doći do oticanja jednog kapka. Kako se parazit širi po telu tako se razvija visoka telesna temperatura i generalizovana limfadenopatija, u nekim slučajevima nastaje i hepatosplenomegalija (povećane jetra i slezina). Zatim može nastati remisija akutne faze i počinje hronična faza koja može biti asimptomatska i godinama. Kada se simptomi pojave onda se bolest manifestuje u vidu srčanih aritmija koje mogu da rezultiraju iznenadnom srčanom smrti ili u vidu kardiomiopatije i poremećaja digestivnog trakta. Može se razviti kongestivna srčana insuficijencija. Javljaju se poremećaji gutanja zbog uvećanog jednjaka, malnutricija, bol u abdomenu, opstipacija (zatvor).
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda krvi, nalaza uzročnika u krvi, seroloških testova.
 
 
 
 

Lečenje

U akutnoj fazi se primenjuje benzindazol ili nifurtimox, ako dođe do hronične faze terapija je simptomatska.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. marko 18.09.2010

    Ja sam je preziveo i bilo je veoma neprijatni narocito sto je proslo puno vremena dok nisam pronasao pravog uzrocnika, inace pokupio sam je dok sam bio u brazilu a tek po povratku u beograd sam poceo da osecam simptome


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde