Paragonimijaza

Uzrok nastanka

Uzročnici su trematode (metilji) iz roda Paragonimus, a najčešća je P. westermani. Intermedijarni domaćini su morski puževi, u kojima jajašca sazrevaju, zatim se infestirsaju rakovi i drugi ljuskari. Čovek se infestira konzumiranjem sirovih ili nedovoljno termički obrađenih rakova. Jedinke iz creva prolaze kroz zid creva, peritonealne šupljine, kroz dijafragmu i dospevaju u pluća gde se inkapsuliraju i sazrevaju u odrasle jedinke, duge 7,5 do 12 mm. Trematode mogu da migriraju i do drugih organa, mozga, jetre, slezine, potkožnog tkiva i poprečno prugastih mišića.
 
 
 
 

Klinička slika

U oko 20% slučajeva paragonimijaza je asimptomatska. Kada simptomi postoje, u akutnoj fazi se javljaju u vidu bolova u abdomenu, proliva i urtikarije. Par dana kasnije se javlja povišena telesna temperatura, kašalj, dispneja (otežano disanje), bol u grudima, preznojavanje i malaksalost.
U hroničnoj fazi manifestacije mogu biti pulmonarne ili ekstrapulmonarne.
Hronični pulmonarni simptomi počinju 6 meseci nakon infekcije i podrazumevaju suv kašalj, kasnije i produktivan, sa iskašljavanjem sputuma boje rđe ili zlatne boje.
Ekstrapulmonarna paragonimijaza nastaje migracijom jedinki u druge organe-jetru, slezinu, bubreg, mozak, creva, peritoneum, mezenterične limfne čvorove, mišiće, testise/ovarijume, subkutana tkiva, kičmenu moždinu.
Cerebralna paragonimijaza se često javlja kod dece. U akutnoj fazi nastaje meningoencefalitis koji traje 1-2 meseca. U hroničnoj fazi se mogu javiti paraliza facijalnog živca, hemiplegija, paraplegija, glavobolje, epileptični napadi, povraćanje i slabost.
U druzgim organima jedinke stvaraju ciste, abscese ili granulome.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, seroloških testova, nalaza jaja u sputumu, stolici, urinu, pleuralnoj tečnosti, likvoru ili gnoju, rendgenografije pluća i CT-a (skener).
 
 
 
 

Lečenje

Primenjuje se antiparazitna terapija, lek izbora je prazikvantel, a uz to je potrebna i simptomatska i suportivna terapija.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde