Onkocerkijaza

Uzrok nastanka

Uzročnik je parazit, helmint (crv) Onchocerca volvulus iz familije filaridie, i koji nekada opstaje u ljudskom telu i do 14 godina. Muške jedinke dostižu 2-3 cm, a ženske i do 60 cm dužine. Svaka ženska jedinka produkuje milione mikroskopskih larvi (mikrofilarie), 1000-3000 dnevno, koje migriraju kroz telo.
 
Čovek je jedini domaćin. Prenosioci su crne muve (blackfly), koje se hrane krvlju čoveka. Pri ujedu one unesu larve i tako prenose larve sa jednog na drugog čoveka.
Oboljenje se javlja u siromašnim, seoskim sredinama u Africi, pa su osim stanovništva ugroženi i istraživači, misionari, volonteri mirovnih trupa.
 
 
 

 

Klinička slika

Inkubacioni period traje od 9 – 24 meseci. Često su inficirane osobe dugo bez simptoma. Odrasle jedinke stvaraju nodule (čvorove) u potkožnom tkivu i oslobađaju larve u okolna tkiva. Nezrele jedinke se kreću po telu i mogu izazvati različite simptome: pormećaje vida do potpunog gubitka vida, osip, lezije, svrab, depigmentacije po koži, limfadenitis.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda krvi i mokraće i nalaza helminta (npr. u očima) ili biopsije subkutanih nodula.
 
 

 

Lečenje

Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu telesne težine, svakih 6-12 meseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broij mikrofilarija i tako zaustavlja progres bolesti.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde