Meningokokna sepsa

Meningokokna sepsa ili meningokokcemija podrazumeva meningokoknu infekciju bez meningealnih simpotoma ili udružena sa njima.

Uzrok nastanka

Prouzrokovač je Neisseria meningitidis (meningokok). To je aeroban bacil i veoma je neotporan u spoljašnjoj sredini. Osetljiv je na svetlost i vlagu. Nastanjuje gornji respiratorni trakt, a poznato je 13 seroloških grupa. U našim krajevima je najčešća serološka grupa B, a u manjoj meri C, ređe Y ili W-135.

Jedini izvor onfekcije je čovek a to su najčešće latentne kliconoše. Prenos zaraze je kapljični iako ređe može biti i direktnim kontaktom.

Klinička slika

Akutna ili fulminantna meningokokna sepsa može se pojaviti s meningitisom ili kao samostalna bolest. Bolest počinje naglo, iz punog zdravlja, sa znacima opšteg infektivnog sindroma. Uz tegobe se javljaju povraćanje, glavoblja i pospanost. Jedan od glavnih kliničkih simptoma jete pojava ospe po koži koja je prvo petehijalna a zatim se širi i dobija izgled manjih ili većih krvnih podliva. Promene su najizraženije na mestima pojačnog pritiska. U toku meningokokcemije česte su metastaze u druge organe. Bolesnici su veoma uznemireni, javlja se ubrzano disanje i tahikardija (ubrzan rad srca). Poremećaj stanja svesti ide od somnolencije do kome. U slučaju nelečene bolesti veoma brzo se razvija DIC (diseminovana intravaskularna koagulopatija) i septični šok a bolest se završava letalnim ishodom. DIC predstavlja hemostatski poremećaj koji se manifestuje u vidu patološke aktivacije koagulacionog sistema sa diseminovanim stvaranjem tromba, uz sekundarnu aktivaciju fibrinolitičkog sistema u cilju kompenzacije prethodnog poremećaja. U toku DIC-a dolazi do pojačanog pada tromboplastičnog materijala, bolesnik krvari iz mesta uboda, desni, nosa, gastrointestinlanog trakta.

Subakutna meningokokna sepsa počinje postupno i manifestuje se nejasnim opštim infektivnim simptomima. Kasnije se može javiti osip (rozeoliformni, morbiliformni, urtikarijalni ili hemoragični) ili zapaljenje nekog organa. U krvi se može dokazati meningokok, kao i eventualno iz kožnih eflorescencija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza (kompletna i diferencijalna krvna slika, hemokultura, pregled likvora, bojanje po Gramu, biopsija kožnih promena i bojenje po Gramu, analiza urina, testovi zgrušavanja).

Lečenje

Kod meningokokne sepse se daje penicilin u visokim dozama, a u fulminantnim oblicima se daju i kortikosteroidi i heparin.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Malvina Tot 02.11.2009

    Dobar dan. Majka sam decaka koji je krajem juna oboleo od akutne meningokokne sepse. Toga jutra je dobio temperaturu, odneli smo ga kod lekara i rekli su nam da je to virusno, proci ce. Oko podneva je poceo da povraca, malaksao je a oko 19h popodne pojavile su mu se male flekice po telu. Oko 20 h je primljen u decijoj bolnici u novom sadu. Flekice su se sirile... Izgledao je grozno. Ostao je na odeljunju intenzivne nege a mi smo, uz dijagnozu meningokokne sepse, poslati kuci... Sledeceg dana kad smo ga posetili, stvari su se pogorsale. Poceo je da krvari u unutrasnjim organima, fleke su zauzimale 80% njegove koze, primao je 2 terapije i ko zna sta jos... Rekli su nam da su jako male sanse da ce prezivete. Ali, sledeceg dana su zaustavili krvarenje, fleke se nisu sirile, vec povlacile... On je i dalje bio u opasnosti ali je svo vreme bio pri svesti sto je puno znacilo. Posle deset dana pusten je sa odeljenja intenzivne nege na opste obeljenje. Od mnogobrojnih fleka su postale rane, koje su izazivale bolove. Tu sam vec i ja mogla biti sa njim tako da nam je bilo lakse. Rane su se previjale, koza je otradala, spavao je u sterilnom, gubio na tezini. . Tacno mesec dana nakon sto se razboleo pusteni smo kuci uz stalne kontrole... Danas, 3meseca kasnije, njemu oziljci zarastaju, ima par vecih ali to je sve nebitno... On je ziv i zdav i sam se izborio sa svim tim. Endre ima 2.5 godine. Sta da vam kazem, uvek ima nade. :) Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde