Melioidoza

Uzrok nastanka

Uzročnik je Burkholderia pseudomallei (Malleomyces pseudomallei, Actinobacillus pseudomallei), gram negativna bakterija, koja je prisutna na tlu i u vodama u tropskim predelima. Rezervoari su domaće životinje (koze, konji, svinje, ovce), divlji glodari, majmuni. Čoveki se inficira inhalacijom kapljica ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom vodom, hranom ili tlom. Postoje i slučajevi prenošenja seksualnim putem.
Ova bakterija je interesantna jer se smatra potencijalnim biološkim oružjem u biološkom terorizmu.
 
 
 

 

Klinička slika

Inkubacioni period nije tačno definisan i može trajati od 2 dana pa i do nekoliko godina.
 
Akutna lokalizovana infekcija: karakteriše se nodulima (čvorićima) koji se stvaraju na mestima ulaska uzročnika kroz prethodno oštećenu kožu. Ove promene može pratiti povišena telesna tempeartura, generalizovani bol u mišićima, može se brzo širiti putem krvi po celom organizmu.
 
Plućna infekcija: počinje sa visokom temperaturom, glavoboljom, anoreksijom i slabošću mišića. Čest je bol u grudima i kašalj. Klinička slika može ličiti na brojna plućna oboljenja od bronhitisa do teške pneumonije.
Generalizovana infekcija: javlja se kod bolesnika sa oslabljenim imunitetom (HIV, bolesti bubrega, dijabetes i sl.) karakteriše se respiratornim distresom, teškim glavoboljama, groznicom, prolivom, gnojnim promenama na koži, slabošću mišića, dezorjentacijom i često rezultira sepsom.
Hronična infekcija: uglavnom zahvata zglobove, limfne čvorove, kožu,  mozak, jetru, pluća, kosti i slezinu.
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, izolovanja uzročnika iz krvi, urina, sputuma, kožnih lezija.
 
 
 
 

Lečenje

Ordiniraju se antibiotici, najčešće cefalosporini III generacije, penicilin, hloramfenikol ili trimetoprim-sulfametoksazol.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde