Lojaza

Uzrok nastanka

Uzročnik filarijaze je nematoda (valjkasti crv) Loa loa iz reda Filariidae. Kao i kod svih nematoda, životni ciklus ima 5 razvojnih faza, od čega se prve dve odigravaju dok su nematode još u organizmu vektora (komarci i muve), koji se infestiraju ujedom i koji se hrane krvlju čoveka, a isto tako prenose larve u organizam čoveka kada su trećem razvojnom stadijumu. Odrasla ženska jedinka produkuje hiljade novih larvi .
 
 
 
 

Klinička slika

Inkubacioni period je različito dug i može biti od 2-12 meseci. Prisutni su otoci potkožnog tkiva ekstremiteta najčešće oko zglobova, praćeni bolom, svrabom i urtikarijom. Takođe, odrasle jedinke mogu da migriraju i do subkonjunktivalnog tkiva i da se nađu u oku, kada postaju vidljive. Po umiranju nematode, mogu u okolnom tkivu nastati apscesi, a kasnije i kalcifikacije. Retko može nastati komplikacija u vidu meningoencefalopatije.
 
 
 

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, identifikacije uzročnika u krvi, limfnim nodulima, koži, seroloških testova, biopsije kože i patohistološkog nalaza.
 
 
 

 

Lečenje

Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu telesne težine, svakih 6-12 meseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broj larvi i tako zaustavlja progres bolesti. Kada se odrasla jedinka nađe u oku može se uraditi ekstrakcija parazita.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde