Legionarska groznica (Legioneloze)

Uzrok nastanka


Uzročnik legionarske bolesti je dobio naziv Legionella pneumophila. Legionele su gram negativni aerobni bacili, a vrlo često su izvor infekcije kontaminirani vodeni ekosistemi u kojima cirkuliše voda u zatvoreenom sistemu.

Klinička slika


Nakon inkubacuje od 2-10 dana započinju kliničke manifestacije bolesti. Početak bolesti je nagao sa skokom temperature, jezom, malaksalošću. Ubrzo bolesnik počinje ubrzano da diše, da kašlje najpre neproduktivno, ali sa mogućim iskašljavanjem krvi. Oseća bolove u grudima, žali se na jaku glavobolju, bolove u zglobovima. Vrlo često se javlja mentalna konfuzija, a moguće su i halucinacije. Kao posledica toksemije prisutni su relativna bradikardija (usporen rad srca), mučnina ,povaraćanje, vodenasti prolivi.

Kod nelečenih bolesnika bolest napeduje do vrlo ozbiljnih komplikacija u vidu respiratorne insuficijencije, septičkog šoka, bubrežne insuficijencije.

Pontijak groznica-znatno blaži oblik infekcije legionelom koji se karakteriše influenca-like sindromom (sindrom nalik gripu). Nakon kratke inkubacije od par sati do dva dana bolest započinje temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, kašljem, bolom u grudima. Prolazi za sedam dana sa ozdravljenjem.

Dijagnoza


U laboratorijskim analizama se zapaža povišen broj belih krvnih zrnaca, porast azotnih produkata, povećana aktivnost aminotransferaza, patološki sediment urina. Rendgenografija pluća pokazuje nespecifične promene.  Dijagnoza se utvrđuje izolacijom uzročnika iz sputuma (ispljuvka), bronhijalnog sekreta, pleuralnog izliva, krvi, mokraće.

Lečenje

Koristi se eritromicin, rifocin, penicilin G ili cefalosporini treće generacije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde