Kriptosporidioza

Uzrok nastanka

Uzročnik je protozoalni parazit iz roda Cryptosporidium, koji se može naći u tlu, hrani , vodi. Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane hrane i vode, čak I akcidentalnim gutanjem kontaminirane vode iz bazena, đakuzija I sl.  ili kontaktom sa fecesom inficiranih ljudi ili životinja. Osobe sa oslabljenim imunitetom su pod većim rizikom za oboljevanje i kod njih se razvija teži oblik bolesti.
 
 
 
 

Klinička slika

Posle inkubacije od 5-10 dana, javljaju se vodenaste stolice, koje su praćene grčevima u abdomenu i blago povišenom telesnom temperaturom. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom se razvija teži oblik bolesti koji podseća na koleru i može se komplikovati dehidracijom i malapsorpcijom. Takođe, može biti zahvaćen i bilijarni trakt u vidu holecistitisa, sklerozirajućeg holangitisa ili pankrettitisa, koji se manifestuju bolom, mučninom i povraćanjem.
Oboljenje najčešće traje 1-2 nedelje.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i nalaza jaja uzročnika u stolici.
 
 
 
 

Lečenje

Lek izbora je nitazoxanid, uz koji se primenjuje simptomatska terapija, u vidu nadoknade tečnosti i elektrolita.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Aiman 16.02.2012

    # jovane, nije bas tako zivnmljaio. Mislim da ni nase unuke nece zanimati ove price. # bslp, dobrodosao. Skejt mi se ne cini dovoljno dobar. Trotinet je sasvim ok


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde