Koksaki (Coxsackie) virus infekcija

Najčešće infekcije Koksaki (Coxsackie) virusima


Miokarditis-najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju-što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva "bolest sa 10 lica".
Lečenje je simptomatsko i uključuje odmaranje, izbegavanje fizičkog napora  i adekvatnu oksigenaciju. Većina starije dece i odraslih oporavlja se bez posledica, dok neonatalni miokarditis ima motralitet (smrtnost) od oko 50%.

Eksudativni perikarditis (zapaljenje srčane kese)- perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost.
Lečenje je simptomatsko i podrazumeva mirovanje u krevetu sve dok bol traje, kontrolisanje bola nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, kod težih slučajeva i kortikosteroidima. Prognoza je dobra i bolest prolazi bez posledica.

Herpangina-ovu anginu uzrokuju različiti tipovi Coxasckie virusa A. Počinje iznenada visokom temperaturom, opštim bolovima, gušoboljom, pojačanom sekrecijom pljuvačke. Na krajnicama, nepčanim lucima, ždrelu i resici stvaraju se male vezikule (plikovi) koje ubrzo postaju plitke ulceracije. Tegobe traju 1-4 dana i prolazi bez komplikacija uz simptomatsko lečenje.

Meningitis-inkubacija traje od 3-5 dana, premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelgodnost i anoreksija sa mogućim prolivom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. Sledi meningealna faza -predstavlja skup manifestacija koje nastaju kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska.Najvažniji znaci su glavobolja, povraćanje, kod odojčadi napetost fontanela, meningealni znaci-odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića (ukočen vrat, znak Kerninga, znaci Brudžinskog i Vujićev znak),  znaci pojačanog senzibiliteta (smeta mu svetlost,buka i svaki šum), neurovegetativni poremećaji-bradikardija(usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i  poremećaj svesti.Nakon 3-5 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja
Nema specifičnih lekova. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik se mora puno odmarati i piti mnogo tečnosti, po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje), moguća je I primena kortikosteroida.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde