Bruceloza (Maltska groznica)

Uzrok nastanka


Uzročnik je bakterija iz roda Brucella. Rezeorvar su u prirodi domaće životinje. Najviše ih ima u mlečnim žlezdama, gravidnoj materici i posteljici zaraženih životinja. Do infekcije čoveka može doći direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, alimentarnim putem preko nekuvanog mleka i mlečnih proizvoda i ređe aerogenim putem. Ulazna vrata infekcije su sluzokoža respiratornog trakta, gastrointestinalnog trakta, koža i konjunktive.

Klinička slika


Inkubacija u proseku iznosi 2-3 nedelje. Početak može da bude nagao sa znacima intoksikacije. Prisutna je izrazita malaksalost, jaka glavobolja, groznica i jeza koje prethode porastu temperature. Profuzno znojenje koje ne prati temperaturu je obavezan simptom. Početak bolesti može biti i postepen sa neodređenim simptomima kao što su umor, glavobolja, bol i slabost u mišićima i zglobovima, depresija, smanjena radna sposobnost. Konstantan simptom bruceloze je velika slabost koja se javlja već kod neznatnog fizičkog napora. Narednih dana se javlja temperatura. Temperatura postepeno raste i prethodi joj osećaj jeze i groznice. Jutarnja temperatura je normalna ili lako povišena, do porasta dolazi u popodnevnim satima a pik od 39-40°C dostiže u toku noći. Ovakvo kretanje temperature se ponavlja svakodnevno, a traje 20-30 dana. Profuzno noćno znojenje je prisutno i kada nije povišena temperatura i znoj ima zadah trule slame.
Karakteristični su bolovi u mišićima i zglobovima sa otokom i bol u vratnom i lumbosakralnom delu kičme, prisutna je limfadenopatija (uvećane limfne žlezde) i uvećana slezina.Od gastrointestinalnih simptoma su prisutni anoreksija, zatvor i gubitak u telesnoj težini.Od strane nervnog sistema javlja se depresija, razdražljivost, nesanica, grubi tremor  (podrhtavanje) prstiju i jezika. Nakon faze generalizacije sledi faza lokalizacije kada dolazi do hroničnih promena uglavnom od strane jednog organa ili organskog sistema i pojave simptoma od strane zahvaćenog organa.

Dijagnoza


Posumnja se na osnovu anamneze i epidemioloških podataka. Definitivni dokaz je izolacija uzročnika iz krvi, kostne srži, limfnih žlezdi ili granuloma i serološka identifikacija.

Lečenje


Preporučuje se doksiciklin uz rifampicin u toku 6 nedelja.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Antic Biljana 04.04.2011

    Imala sam temperaturu 12 dana. Niko nije znao sta mi je. Mislili su da je neka virusna infekcija. Prelezala sam upalu mozga, a analizom je utvrdjeno da u krvi imam bakteriju za koju se 20 godina nije culo. Simptomi su bili bas kao sto je opisano u tekstu. Sad se oporavljam, jos sam pod terapijom. Primam longacef po 2gr dva puta dnevno kroz infuziju i pijem kapsule rifamor dva puta dnevno. Bolje se osecam. Eliza test koji sam radila u cetvrtoj nedelji lecenja pokazuje dobre rezultate, a terapija ce trajati 6 nedelja. Nikad nisam cuvala zivotinje, zivim u gradu i u nijednom selu nisam otisla godinu dana ranije. Apelujem veterinarskim ustanovama i nadleznim inspekcijama da savesno rade svoj posao jer je bakterija u mom organizmu usla iskljucivo unosom zarazenih proizvoda kupovinom po prodavnicama. Bolest je vrlo teska, kroz pakao sam prosla unazad dva meseca i kad bi sa sigurnoscu znala od kog je proizvoda, neznam sta bi uradila tim poslodavcima, a to sigurno ne bi bilo nesto lepo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde