Virusi influenzae

Virusi influenzae (tip A, B i C) su RNK virusi iz roda Orthomyxovirusa, familije Orthomyxoviridae, koji se razlikuju na osnovu nukloproteina na svojoj površini koji stalno podležu mutacijama, stvarajući na taj način nove antigene varijante virusa, na koje populacija nema antitela. Genom čini jednolančana, segmentalna RNK, imaju dvoslojni lipidni omotač sa dva tipa glikoproteinska nastavka. Mutiranjem virusa u nove serovarijante formiraju se uslovi za epidemijsko ili panepidemijsko širenje bolesti.

Epidemije se javljaju u intervalu od 2-3 godine, a pandemije u intervalu od 10-20 godina.

Put prenošenja  

Rezervoari virusa za influencu A su životinje i ljudi, a za influencu B isključivo čovek, te se ova bolest može preneti isključivo interhumano. Izvor infekcije je nazofaringealni sekret. Put širenja je kapljični, a ulazna vrata sluzokoža gornjeg respiratornog trakta.

Patološki (medicinski) značaj

Grip (inluenca) je akutna, infektivna, veoma kontagiozna bolest uzrokovana virusima influence (tip A i B) u kojoj u početku dominiraju simptomi toksemije u vidu temperature, intezivne glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, anoreksije, povraćanja, dok se respiratorni simptomi kao što su kijavica, gušobolja, kašalj, javljaju kasnije.

Nakon inkubacije od 1-3 dana bolest započinje naglo visokom temperaturom, do 40 stepeni, koja se održava 3-5 dana. Temperaturu prati snažna glavobolja, naročito u čeonom predelu, pokreti očnih jabučica su bolni, bolesnik oseća bolove u mišićima, zglobovima, ima osećaj nemoći te se oseća "kao da je pretučen". Apetit je smanjen do anoreksije i bolesnik povraća ili ima proliv. Tek drugog, trećeg dana javljaju se simptomi od strane respiratornog trakta u vidu kijavice, zapušenog nosa, konjunktivitisa, gušobolje, kašlja. Kašalj je u početku suv, ponekad promukao, praćen bolovima iza grudne kosti u vidu pečenja zbog traheitisa. Pri pregledu bolesnik je visoko febrilan, a zapaža se pletoričnost, podadutost u licu, upala konjunktiva, ždrela, tonzila. Kod nekomplikovanog gripa temperatura traje 3-5 dana i bolest se završava za 7-10 dana.

Virus Influenzae tip C ne izaziva oboljenja kod ljudi.

Dijagnoza

Izoluje se iz brisa guše i nazofarinegalnog sekreta. Kultiviše se na pilećem embrionu. Dokazuje se se serološkim metodama, ELISA, RIH, RVK, imunflorescencija.

Lečenje

Mirovanje i simptomatska terapija (antipiretici, antitusici, inhalacije, topli napici, vitamin C). Antibiotici se primenjuju u slučajevima bakterijske superinfekcije. Novi antivirusni lekovi, kao što je oseltamivir, su efikasni kod svih subtipova influence A i B.

Najbolja mera za prevenciju bolesti i kontrolu infekcije virusima je vakcinacija. Vakcinacija je indikovana kod starijih osoba, dece i odraslih sa hroničnim plućnim, kardiovaskularnim, bubrežnim, metaboličkim i malignim oboljenjima. Vakcina je kontraindikovana kod alergije na jaja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde