Virus Denge

Virus Denge je arbo virus B grupe koji pripada rodu Flavivirusa, a porodici Flaviviridae. Flavivirusi su veličine 40-50 nm, imaju infektivnu (pozitivnu) jednolančanu RNK. Kuglastog su oblika, a kapsid im je kubične simetrije, oblika ikozaedra. Nukleokapsidu virusa obavija lipoproteinska ovojnica, koja na površini ima glikoproteinske izdanke.

Put prenošenja

Izvor bolesti je obolela osoba, dok u džunglama to može biti majmun. Bolest prenosi ženka komarca Aedes aegypti.

Patološki (medicinski) značaj

Denga je akutno infektivno oboljenje iz grupe hemoragijskih groznica koje se karakteriše bifazičnom temperaturom praćenom artralgičnim i hemoragijskim sindromom. Nakon inkubacije od 5-8 dana bolest počinje naglo, skokom temperature i algičkim simptomima (glavobolja, bolovi u dugim kostima, bolovi u slabinama, zglobovima). Glavobolja je supraorbitalna, pojačava se pri pokretanju bulbusa (očnih jabučica). Zbog bolova u slabinama bolesnik ima prinudni položaj (položaj žirafe). Od 3. - 4. dana javlja se makulopapularni ili skarlatiniformni raš koji može biti i petehijalan kao limfadenopatija. Konjunktive su injicirane, a supraorbitalno je izražen edem. Temperatura pada posle 5-7 dana, a često je bifazična. Bolest prati trombocitopenija i leukopenija.

Dijagnoza

Izoluju se iz krvi i likvora. Za identifikaciju se koriste serološke reakcije: RVK, RIH, imunoflorescencija, ELISA test.

Lečenje

Terapija je simptomatska i suportivna.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde