Ross River virus

Ross River virus (RRV) je veoma važan virus iz grupe Arbovirusa, endemska područja su u Australiji. Ovi virusi su veličine 40-50 nm, imaju infektivnu (pozitivnu) jednolančanu RNK. Kuglastog su oblika, a kapsid im je kubične simetrije, oblika ikozaedra. Nukleokapsidu virusa obavija lipoproteinska ovojnica, koja na površini ima glikoproteinske izdanke.

Put prenošenja

Virus se prenosi na čoveka ujedom infestiranih komaraca.

Patološki (medicinski) značaj

Inkubacioni period (vreme od trenutka infekcije do nastanka prvih simptoma) je od 5 -15 dana.
Zglobne manufestacije: promene na zglobovima su simetrične i naglo počinju, mogu biti blage sa minimalnim ograničenjem pokreta do jako izraženog crvenila, otoka i bolova. Najčešće su zahvaćeni skočni zglobovi, ručni i zglobovi prstiju, kolena.
U oko 50% slučajeva se javlja osip, makulopapularni, koji traje 5-10 dana i nekada to može biti jedina manifestacija bolesti.

Osip se javlja po ekstremitetima i trupu, dlanovima, tabanima, prstima, licu.

U jedne trećine obolelih se može javiti povišena telesna temperatura, mialgija (bol u mišićima), limfadenopatija, gušobolja, proliv.

Pored toga mogu nastati splenomegalija (uvećana slezina), hematurija (krv u mokraći) i glomerulonefritis, parestezije, glavobolje, fotofobija (preosetljivost na svetlost)

Dijagnoza

Izoluju se iz krvi i likvora. Za identifikaciju se koriste serološke reakcije: RVK, RIH, imunoflorescencija, ELISA test.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko. Primenjuju se analgetici, nesteroidni antinflamatorni lekovi, kortikosteroidi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde