Varicella zoster virus

Varicella zoster virus spada u rod Varicella virusa a u porodicu Herpesviridae. Genom čini dvolančana DNK sa terminalnim ponavljajućim sekvencama. Omotač je troslojan. Replikuje se u jedru, ćeliju napušta lizom ili egzocitozom.

Put prenošenja

Nakon primoinfekcije (kod dece varicella (ovčije boginje)) VZV se zadržava u organizmu u latentnom stanju u senzornim ganglionima zadnjih korenova kičmene moždine i kranijalnih nerava. Reaktivacija virusa nastaje znog oslabljenog celularnog imuniteta. Predisponirajući faktor za nastanak herpes zostera su: starija životna dob, HIV infekcija, maligna oboljenja, imunosupresivna terapija, težak psihički ili fizički napor. Rezervoar je obolela osoba a prenosi se kapljično.

Patološki (medicinski) značaj

Herpes zoster nastaje zbog reaktivacije Varicella-zoster virusne infekcije. Karakteriše ga unilateralna erupcija vezikula (ospe) u području jednog dermatoma, uz pratnju snažnog lokalnog bola.

Bolest počinje svrabom i bolom u predelu zahvaćenog dermatoma. Bol je najraniji simptom i može da nastane 24-48h pre pojave promena na koži. Javlja se u vidu pečenja, stezanja, oštrog probadajućeg bola ili čupanja i stalno je prisutan. Simptomi opšte infekcije kao temperatura i poremećeno opšte stanje retko su prisutni. Prvo se javlja crvenilo, zatim makulopapulozne promene koje brzo prelaze u vezikule i posle upupčavanja one prelaze u kruste. Promene su uvek jednostrane. Kod imunodeficijentnih pacijenata ( onih sa HIV infekcijom, sa malignim bolestima) klinički simptomi su teži. Najčešća lokalizacija promena je na trupu-duž interkostalnih (među rebarnih) nerava, cervikalna, lumbalna i sakralna, a ređe u predelu genitalija  i perianalno.

Dijagnoza

Izoluje se iz tečnosti vezikula, sasušenih krasta, likvora. Dokazuje se serološki ELISA testom, imunoflorescencijom, PCR-om i izolacijom virusa u kulturi tkiva.

Lečenje

Kauzalna terapija je terapija aciklovirom, a simptomatska terapija podrazumeva primenu analgetika, a lokalno se može aplikovati talk. Takođe se primenjuje terapija laserom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. JOVIC BETI 19.02.2009

    MOJE DETE IMA VARISHELU HTELA BIH DA ZNAM KOLIKO DANA JE BIO VIRUS PRISUTAN U ORGANIZMU PRE NEGO STO SU IZBILE NA TELU. USTVARI KADA SE ON ZARAZIO.KOLIKO IZLAZE I KOLIKO TREBA DA PRODjU. PROSLO JE TACNO SEST DANA KAKO SU IZBILE NA TELU.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde