Norwalk virus

Norwalk virusi spadaju u rod Calcivirus a porodicu Caliciviridae. Prosečna veličina im je 26-32 nm. Dosta su otporni u spoljašnjoj sredini. Genom se sastoji od jednog molekula jednolančane RNK. Nemaju spoljašnji omotač. Replikuju se u citoplazmi.

Put prenošenja

Izvor zaraze su bolesnici sa izraženom kliničkom slikom. Bolesnici izlučuju viruse preko fekalija, povraćanih masa što uslovljava intenzivnu kontaminaciju okoline. Osnovni mehanizam prenošenja infekcije je fekalno-oralni. Osnovni putevi prenošenja infekcije su: voda, hrana, kontaminirane ruke i dr. Oboljenje se javlja u formi eksplozivnih epidemija. Infekcija se javlja u školama, obdaništima, porodicama, pedijatrijskom odeljenjima i dr.

Patološki (medicinski) značaj

Uzrokuju relativno blagu i kratku bolest-gastroeneteritis, ali imaju veliki epidemijski potencijal i lako se šire putem kontaminirane hrane i vode, i u kontaktu s obolelim. Inkubacioni period je kratak i kreće se od 18 časova do 3 dana. Podjednako oboljevaju deca i odrasli i to najčešće tokom zime. Bolest počinje naglo, gađenjem, povraćanjem, bolovima u trbuhu tipa kolika, prolivima. Kod dece kliničkom slikom dominira povraćanje, a kod odraslih proliv. Ređe se opisuje prisustvo toksiinfekcije (drhtavica, povišena telesna temperatura, adinamija, glavobolja, gušobolja, bolovi u mišićima). Evolucija bolesti je povoljna jer ozdravljenje najčešće nastaje 2-3 dana od početka bolesti.

Dijagnoza

Za dijagnostiku se uzima povraćana masa, fekalije i krv. U sklopu laboratorijske dijagnostike koriste se ELISA test, IEM, PCR i drugi.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko, ne postoji specifična terapija. Predlaže se aktivna rehidromineralizacija. Dijetetski režim se sastoji od čaja, soka, mineralne vode uz istovremeno ograničenje unosa slatkog mleka i većih količina ugljenih hidrata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Tina 12.05.2014

    Da li ovaj virus ostaje u organizmu nakon 'izlecenja' (kao sto je to slucaj sa herpes virusom) , ili potpuno nestaje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde