Marburg virus

Marburg virus spada u rod Filovirusa a porodicu Filoviridae. To je animalni hemoragijski virus oblika štapa za hokej, prstena ili slova U. Filovirusi su RNK virusi sa polimorfnim, ponekad i filamentoznim virionom 150-300 nm u dijametru. Genom se sastoji od jednolančane RNK. Slični su Polimyxovirusima i Rabdovirusima.

Put prenošenja

Rezervoar virusa su sekreti i ekskreti majmuna Circopitecus, kao i obolele osobe. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa infektivnom krvi, organima, spermom.

Patološki (medicinski) značaj

Marburg virus uzrokuje Marburg hemoragijsku groznicu. Nakon inkubacije od 3-6 dana bolest počinje izneneada visokom temperaturom, mijalgijama (bolovi u mišićima) i opštom slabošću. Ubrzo se javlja povraćanje i proliv što još više iscrpljuje bolesnika. Hemoragijski fenomeni po koži i sluzokožama praćeni su leukopenijom i trombocitopenijom (smanjen broj leukovcita i trombocita) uz oštećenje ostalih organa, što dovodi do smrti za 5-7 dana.

Dijagnoza

Izoluju se iz krvi i likvora. Za identifikaciju se koriste serološke reakcije: RVK, RIH, imunoflorescencija, ELISA test.

Lečenje

Za sada pacijenti primaju samo simptomatsku terapiju. Bolest se najčešće završava fatalno.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde