Echo virusi

Echo virusi spadaju u u rod Enterovirusa, koji pripadaju porodici Picorna virusa. Ovi virusi spadaju u RNK viruse što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK, najmanji su (20-30μm). Postoji 32 serotipa.

Put prenošenja

Izvor infekcije je čovek, mehanizam prenošenja je fekalno-oralni.

Patološki (medicinski) značaj

Echo virusi uzrokuju najčešće serozni meningitis. Inkubacija traje 3-5 dana. Premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelagodnost i anoreksija sa mogućim prolivom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. Sledi meningealna faza sa svim znacima meningealnog sindroma. Nakon 3-5 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja. U nekim slučajevima dolazi do pojave ospe.
Pored meningitisa, ECHO virusi izaizvaju i encefalitise, perikarditise, miokarditise, respiratorne infekcije, osipne groznice.

Dijagnoza

Izoluje se iz brisa grla, stolice, likvora. Radi se serološki test neutralizacije, inhibicije hemaglutinacije, RVK. Kultivišu se na bubrežnom tkivu, embrionalnom tkivu i daju citopatogeni efekat.

Lečenje

Lečenje je simptomatsko, moguća je promena kortikosteroida jer deluju antiedematozno i antiinflamatorno.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde