Svetski dan zapaljenskih bolesti creva


Članovi UKUKS-a, Udruženja koje okuplja obolele od ovih bolesti i ove godine su, 19. maja, obeležili Svetski dan zapaljenskih bolesti creva. Kao i svake godine trudili su se da podrže obolele i rašire svest o tegobama kroz koje oni prolaze. 

U grupu zapaljenskih bolesti creva spadaju Kronova bolest i Ulcerozni kolitis

U Srbiji je registrovano preko 8000 obolelih

Bolesti ove grupe najčešće pogađaju pripadnike mlađe populacije, a tegobe koje su javljaju praćene su jakim bolovima u stomaku, mučninom, nadimanjem, povraćanjem, povišenom temperaturom, pojavom učestalih stolica sa primesama krvi i sluzi, opstipacijom, gubitkom na kilaži.

Kako članovi UKUKS-a u svom izveštaju navode:

  • 18% obolelih su diskrimisani na svom poslu zbog ove bolesti;
  • Svaki deseti je na postavljanje dijagnoze čekao duže od 5 godina;
  • Tokom prošle godine svaki peti oboleli je bio na bolovanju duže od mesec dana;
  • Jedna od pet osoba ne izvršava svoje obaveze zbog bolova;
  • Jedna od šest osoba koje žive sa zapaljenskim bolestima creva kažu da im je kvalitet života loš.

 

Sa ciljem podizanja svesti šire javnosti o postojanju ovih bolesti, ranom otkrivanju i pavovremenoj dijagnostici, udruženje UKUKS je u saradnji sa japanskom farmaceutskom kućom Takeda pokušalo je da na malo drugačiji način obeleži ovaj dan, u tri grada i tri države istovremeno - Beogradu, Sarajevu i Podgorici - uz humanitarnu akciju pod nazivom „U njihovim cipelama“.

Među učesnicima su se našli inspektor Blaža, glumica Marija Bergam, studenti glume, novinari RTS-a, TV Pinka i Kurira kao i medicinske sestre i lekari. Na taj način, učesnici su dobili priliku da uz pomoć uputstava sa mobilne aplikacije iskuse jedan dan života sa zapaljenskim bolestima creva. 

Druženju su prisustvovali gosti i članovi udruženja iz više gradova, lekari i medicinske sestre koji godinama unazad nesebično pružaju podršku radu Udruženja UKUKS. 
Usput su se razvijale i nove ideje vezane za buduće projekte, rad Udruženja ali i poboljšanja kvaliteta života svih onih koji se nose sa bolestima ove grupe. Tim povodom još jednom je ostvaren glavni cilj i poslata poruka da se sa zapaljenskim bolestima creva uz povećanu opreznost i brigu o sebi može ujedno studirati, raditi, putovati, voleti i normalno živeti.


Podeli tekst:
Izvor: UKUKS

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde