Da li su suplementi korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolest?


Najnovija istraživanja sprovedena na Američkom koledžu za kardiologiju govore da su suplementi u vidu minerala i vitamina u borbi protiv srčanih bolesti gotovo beskorisni. Iako je popularnost suplemenata i porast brendova koji se bave proizvodnjom istih neminovan, direktna veza između uzimanja istih i poboljšanja stanja srca nije dokazana. 

Ipak, tim stručnjaka koji je učestvovao u studiji navodi da postoji jedan izuzetak. Jedna skorašnja studija sprovedena u Kini govori o folnoj kiselini kao suplementom koji učestvuje u borbi protiv moždanog udara. Međutim, kao izvor folne kiseline navode da je najbolji onaj iz povrća, voća, pasulja, orašastih plodova... Nije jasno da li bi ste ista korist postigla konzumiranjem žitarica sa dodatkom folne kiseline, imajući u vidu da je danas kod ljudi već prisutna dovoljna količina vitamina B.

Zaključak: Zdrava ishrana je imperativ i ne treba se previše oslanjati na suplemente, kako navodi dr David Jenkins. ' Dijeta bazirana na voću i povrću je dobar izbor za one koji brinu o zdravlju svog srca. ', kaže dr Jenkins.

Sa ovim se složio i dr Andrew Freeman, kardiolog koji nije bio uključen u studiju. ' Ako se hranite pretežno hranom biljnog porekla, unećete dovoljno hranljivih sastojaka, te vam suplementi neće biti potrebni. Kupovina svih preporučenih suplemenata, može biti veliki izdatak za svakoga.'

Takođe, najnovija verzija američkog vodiča za ishranu preporučuje tri načina ishrane za zaštitu kardivaskularnog zdravlja: tradicionalna mediteranska ishrana, vegetarijanska ishrana i tzv. zdrava američka ishrana koja se sastoji iz velikog unosa voća i povrća i malog unosa crvenog mesa. Zajedničko ovim načinima ishrane je naglasak na voću i povrću, ograničen unos šećera i crvenog mesa, puno vlakana, oraha i dobrih nezasićenih masti kao što su one iz maslinovog ulja.

Što se tiče suplemenata, kako kaže dr Jenkins, oni popularniji, uključujući multivitamine, vitamine C i D, beta-karotene i kalcijum nisu bili uključeni u klinička istraživanja.  Kada su uključeni u novu studiju, oni nisu imali dosledan efekat na rizik od srčanog udara, moždani udar ili drugu kardiovaskularnu komplikaciju.

Tokom 21 ispitivanja antioksidativnih smeša otriveno je da čak postoji nešto veći rizik od umiranja tokom perioda konzumacije sumplemenata. Sa druge strane, folna kiselina se pokazala kao veoma efikasna u prevenciji od moždanog udara.

Po dr Freeman istraživanju, adekvatan unos vitamina i minerala u ishrani jedina je garancija kvalitetnog života i zdravog srca.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. DRMRSCIPRIMALEKSANDAR A.ANTONIJEVIC 03.11.2020

    moje iskustvo od 35 godina staza su u vezi,bvitamina,evitamina,magnezijuma,zinka,selena,cvitamina,veoma pozitivna narocito kod dijabeticara tipa2,kiji imaju kardiovaskularnu problematiku razlicitih kombinacija.hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde