Otkriven nepoznat deo ljudskog mozga


Neuronaučnik George Paxinos sa timom naučnika iz „NeuRa“ istraživačkog instituta za neuronauku iz Australije otkrili su  skriveni deo ljudskog mozga jedinstven po tome što nije pronađen kod primata. Ovaj deo mozga nazvan je  endorestiform nucleus i pretpostavlja se da je zaslužan za motoričke sposobnosti, te se veruje da će daljim istraživanjem biti omogućen napredak u lečenju Parkinsonove i drugih bolesti motornih neurona.


Napredak tehnologije omogućio je inovativne metode uz pomoć kojih je moguće snimiti milione neurona, čime su naučnici pronašli ovaj, za sada, nedovoljno istraženi deo mozga.  Endorestiform nucleus se nalazi između mozga i kičmene moždine, u sklopu inferiornog (donjeg) cereberalnog pedunkula, koji je deo moždanog stabla. Iako još uvek nije dokazana njegova uloga, pretpostavlja da je zbog mesta na kom se nalazi ovaj deo služi kontroli finih motornih sposobnosti. 

U intervjuu za ScienceAlert Paxinos je rekao da inferiorni cerebelarni pedunkl kao reka nosi informacije iz kičmene moždine i kičmenog stuba do malog mozga. „Ovaj deo je intrigantan, jer se čini da izostaje kod rezus majmuna i drugih životinja koje smo istaživali. Ovaj deo može biti ono što ljude čini posebnima, pored toga što imamo veći mozak.“, rekao je Paxinos. 

Naučnici veruju da će daljim ispitivanjem dobiti više informacija naročito o regulaciji finih motoričkih sposobnosti, čime će znatno uticati na dostignuća u neuronauci. 

Više informacija na sajtu MedicalNewsToday.

Ukoliko vam je potreban pregled, molimo Vas popunite kontakt formu u nastavku. 


Podeli tekst:
Izvor: MedicalNewsToday

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde