Uslovi za drugi pokušaj


Drugi pokušaj vantelesne oplodnje za parove koji su jednom neuspešno prošli Nacionalni program Ministarstva zdravlja za tu oplodnju, moći će od sada da se sprovede o trošku grada Beograda.

Kriterijumi za drugi pokušaj odnose, pre svega, na starost žene.

"Žena ne sme biti starija od 38 godina, a taj maksimum dogovoren je prema međunarodnim iskustvima drugih ustanova iz inostranstva koji se bave ovim poslom već više decenija", rekla je za RTS Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Nevena Karanović.

"Uslov je i da žene nemaju decu, da nisu mogle da rode uprkos odgovarajućem lečenju, da im je očuvana funkcija jajnika i da su normalne telesne težine. Kriterijumi obuhvataju i muški sterilitet, odnosno njegovu smanjenu mogućnost da dobije decu."

Govoreći o procedure Nevena Karanović je objasnila da je potrebno da se parovi jave izabranom lekaru ginekologu, koji proučava dokumentaciju i odlučuje o tome da li je potreban dodatni pregled.

Program vantelesne oplodnje sprovodi se u Institutu Kliničkog centra Srbije za ginekologiju i akušerstvo, u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu, Kliničkom centru Vojvodine i u Kliničkom centru u Nišu, a od septembra 2008. i u šest zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, tako da liste čekanja više nema.

Kroz sprovođenje programa Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za podsticanje rađanja metodom vantelesne oplodnje, za dve godine i devet meseci rođeno je 613 dece i u tom periodu u program su uključene 2.872 žene.

“Uspešnost zdravstvene institucije u ovom poslu kreće u svetu između 20 i 25 odsto, a u domaćim ustanovama postignuta je uspešnost lečenja u proseku od 22 odsto”, rekla je Karanović.

Ona je istakla da troškove snosi Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a da sama procedura veštačke oplodnje staje od 220.000 do 290.000 dinara.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. ANJA 25.03.2010

  Bas lepo samo iz beograda, sta to treba da znaci ako ne zivis u glavni grad onda si niko. Sramota mi iz panceva i oni iz ostalih gradova pomoc netreba. Kad ce biti drugi krug za one parove koji nisu iz beograda.


 2. Sandra 16.02.2010

  Nije u redu samo beograd, sta je sa ostalim gradovima kao npr. Novi sad, i kako je moguce da samo mogu da drugi pokusaj rade samo oni st imaju prebivaliste beograda yar vise niko nema pravo na to. ' volela bi kada bi se zauzeli za sve zene tj, bracne parove koji zasta zele decu. Sta da rade parovi koji nemaju da plate, a zele da pokusaju i po drugi put dok je jos vreme. Toliko od mene. . .


 3. LIDIJA LESKOVAC 12.01.2010

  Ja sam bila prvi put i odbili su me za kilogram i sedamsto nisam uzela nikakvu terapiju dali se to racuna kao prvi pokusaj.


 4. Milosav 18.12.2009

  A, sta je sa onima koji nemaju tu srecu da zive u glavnom gradu? Znaci nemaju prava ni na mogucnost za besplatan drugi pokusaj vantelesne oplodnje? Mi, koji smo mesto rodjenja dobili i koji nam je odredjen samim cinom rodjenja, a na koji nimalo nismo sami uticali moramo da budemo gradjani drugog reda, jer ne zivimo u glavnom gradu! Siguran sam da onaj neki iy bg ne zeli vise od mene ili moje supruge decu. Ali, iako su nam sve ostale karakteristike iste, oni imaju mogucnost da ponovo besplatno pokusaju, a mi nemamo? Pa gde je tu pravda? Da imamo para, sigurno je da ne bi smo molili i kurtu i murtu i neznam vec koga ili kako se zove! Sigurno je da nismo svesno nista uradili da bi smo ostali bez poroda, ali valjda nas i bog na ovaj nacin kaznjava, kao i ljudi. Ili, bar oni koji odlucuju o nama! Imali smo jedan pokusaj besplatne vantelesne oplodnje i koliko je besplatna, to znaju samo oni koji su to vec prosli. Od besplatnog je izgleda samo naziv, posto smo skoro sve placali, i deo analiza i lekove, odn. Injekcije, a kao slag na tortu supruga je mogla da koristi bolnicu, a ne da samo lezi par sati! To su nam rekli tek kad smo pokusali da overimo putne naloge za toliki broj dolazaka! Dodje mu kao u onom vicu, mogli ste, sto niste koristili! I svasta jos. Ali, sve to nam sada nije vazno, obzirom da supruga ima 37. Godina, da u narednoj ce imati 38, a ne zivimo u bg i, nemamo prava kao gradjani glavnog grada da nam se omoguci jos jedan pokusaj o trosku drzave, koja je silno zainteresovana za natalitet i za svoje gradjane? Voleo bi da cujem jos nesto o tome. Da nam neki politicar ili funkcioner ponovo prica tu pricu!


 5. Maša 14.12.2009

  Mog supruga i mene su pre dve godine odbili zbog takozvane azospermije-u ejakulatu nema živih spermatozoida, međutim moj suprug punkcijom iz testisa dobija spermatozoide kojima moje jajne ćelije bivaju oplođene. Dakle, kako mi je i doktorka objasnila ne radi se o azospermiji, a oni su nas svejedno odbili. On ima 38, a ja 32 godine. Mnogo je nejasnoća u određivanju kriterijuma ko može a ko ne da bude od strane države potpomognut. Da napomenem i to da ni jedan nalaz koji sam donela sa prvog pokušaja "privatne" vantelesne oplodnje (koji se odigrao samo mesec dana pre njihovog pozivanja u narodni front) nisu hteli ni da pogledaju a kamoli da prihvate pa smo i kod njih te osnovne preglede platili 50 tak eura da bi na kraju dobili odbijenicu


 6. Jovica 13.12.2009

  Zašto se pravo na drugi pokušaj ne proširi i na nas starije koji smo već jednom platili za pokušaj vantelesnog začeća, jer po godinama ne spadamo u kategoriju za besplatnu vto? Mislim da je nehumano ograničavati broj pokušaja, pogotovo mladim parovima. Tim ljudima treba pomoći da se otklone uzroci prvog neuspeha, pa da onda usledi drugi ili neki sledeći pokušaj. Nedovoljno je samo dati drugu šansu i ništa više. Ni mi stariji nismo krenuli u proceduru i izdvojili novac (mnogi znaju sa koliko muke se toliki novac obezbeđuje) radi hira ili što nemamo gde da ga potrošimo, već iz želje da dobijemo svoje potomke. Ako pogledamo brojke koliko je parova prošlo kroz proceduru vto jasno je da kod ljudi postoji želja za potomstvom, bez obzira na teškoće. Da li je ovo još jedan manevar države da pokaže "brigu" za natalitet? Svedoci smo činjenice da u velikoj "brizi" za natalitet ni jedan lek koji je potreban u ovim slučajevima nije na listi bez naplate, već se svaki kupuje. Možda je i ovo briga na isti način.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde