Pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju


Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje pokrenulo je proceduru za proširenje prava na vantelesnu oplodnju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa jednog na dva pokušaja, za sve parove na teritoriji Repubilke Srbije, počevši od 1. januara 2010. godine.

Kroz realizaciju programa podsticanja rađanja metodom vantelesne oplodnje Ministarstva zdravlja i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, u periodu od 2 godine i 9 meseci (1.10.2006. godine do 30.6.2009. godine) rođeno je 613 dece. U ovom periodu je uključeno u program 2872 žene.

Program vantelesne oplodnje sprovodi se u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, GAK Narodni front Beograd, GAK Klinički centar Vojvodina i u Kliničkom centru Niš, a od septembra 2008. godine sprovodi se i u šest zdravstvenih ustanova u privatnoj svojini, tako da više nema  lista čekanja.

Parovi, za koje se utvrdi da ispunjavaju kriterijume za primenu postupka VTO, koje je propisala Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, mogu ostvariti pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju i odmah ulaze u proceduru. 

Do sada su ovi parovi imali pravo na jedan pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Jelena 30.07.2020

  Dali traje i dalje besplatna vantelesna oplodnja zanima me jer zelim jos dece?


 2. Tatjana Lazic 28.03.2011

  Zar ne bi bilo postenije skinuti gornju granicu za besplatnu vto. Pa svima dati sansu a ne nekom dve beplatne, a neko ne moze ni jedanput.


 3. Milic Srdjan 18.03.2010

  Sve je to u redu, ali kao da za drugi put jos nije stupilo na snagu. Neka ministarstvo zdravlja objavi u dnevnoj stampi da bracni parovi mogu da se prijave po drugi put. A sve iz prostog odnosno ljudskog razloga da neki parovi nemaju vremena zbog godina zivota i da nemaju novca kako bi sebi obezbedili potomstvo. Rec "pokrenuti" je vrlo varljiva i moze da potraje dugo vremena, za sada je to vremenski period od tri meseca.


 4. Marina 15.03.2010

  Iako je bilo reci da ce biti drugog besplatnog pokusaja, mislim da jos uvek nije stupilo na snagu. Ipak, za sve one koji zive na teritoriji beograda, sam grad finansira drugi pokusaj. Vise informacija o prijavljivanju mozete procitati na ovom sajtu: http: //www. Vantelesna-oplodnja. Com/


 5. LJUBICA ŠEJIĆ 28.02.2010

  Zbog viška kilograma dato mi je rešenje da nemogu uraditi vto, molila sam doktorku da mi odloži za tri meseca nije prihvatila, rođena sam 20. 10. 1972. Godine i za ovih mesec dana skinula sedam kilograma, ako budem skinula i ostalih deset dali imam prava da se javim lekaru da mi se uradi vto. Unapred hvala.


 6. Slavica 03.02.2010

  Da li bi neko mogao da mi odgovori da li je pocelo prijavljivanje za drugu besplatnu vantelesnu oplodnju i gde se vrsi prijavljivanje?


 7. DRAGANA 19.01.2010

  To je sjajno. Mnogi mladi parovi nemaju dece a nisu u mogucnosti da priuste vestacku oplodnju. Drzava i ministrstvo su da ovaj nacin vratili nadu mnogima. Ja i suprug smo vise od tri godine zajedno i nemamo dece. Koji su uslovi za vantelesnu oplodnju i gde da se prijavimo za besplatnu vantelesnu oplodnju? Molim vas odgovori te mi!!!


 8. Milosav 18.12.2009

  Posto smo jednom na teret drzave imali pokusaj vto, nazalost bezuspesno, sta je potrebno da uradimo da bi smo usli u program za drugi pokusaj? Supruga je rodjena jula 1972. Godine. Ordinirajuci ginekolog nije znala da nam da prave informacije! Kome i na koji nacin da se obratimo da bi pokusali jos jednom? Od srca smo vam unapred zahvalni


 9. vesna 25.11.2009

  Molim vas da mi odgovorite, da li je potrebno ponovo podneti dokumenta iako smo vec podneli pre godinu ipo dana i gde mogu saznati kada cu doci na red za vantelesnu


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde