Opasni Livial

Za žene u menopauzi još jedna nezgodna vest. Lek koji su uzimale za olakšanje tegoba pod imenom Tibolon ili Livial, smanjuje rizik od tumora, ali povećava rizik od moždanog udara. Za starije od 60 godina.

Nova studija pod vođstvom dr Stevena R. Cummingsa, sa California Pacific Medical Center Research Institute u San Franciscu, pokazala je da primena leka tibolona koji se koristi za hormonsko supstituciono lečenje kod žena starijih od 60 godina, može povećati rizik za razvoj moždanog udara.

Tibolon je u Hrvatskoj registrovan pod generičkim imenom Livial, a prodaje se kao lek za ublažavanje simptoma menopauze i osteoporoze. Reč je o sintetičkom proizvodu koji deluje poput ženskih hormona estrogena i progesterona, ali za razliku od njih smanjuje i rizik od nekih tumora - na primer raka dojke.

Za mlađe žene lekari lek još uvek preporučuju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Slađa 05.10.2023

  Dobro veče. Lek Livial mi je prepisan jer mi je rađena histeroktomija. Plašim se da ga pijem jer ne znam da li izaziva tumor dojke, majka mi je od toga operisana. Da li neko zna više o tome?


 2. Gordana 28.09.2020

  Livijal kupujem u Sloveniji uz recept.Kod njih uz njhov recep lek je besplatan.


 3. Jasna Stanojevic 06.02.2020

  Da li neko zna gdje se na prostorima bivse Jugoslavije moze kupiti Livial,u Crnoj Gori i Srbiji ga nema.


 4. Biljana 27.07.2014

  Ja imam dugogodišnje iskustvo sa livialom. Uzimam ga više od 10 god, mislim cca 12-13 god. Od svoje 52 god, otprilike, a sad mi je 66. Naravno pravila sam pauze, odprilike par mjeseci, a jedno vrijeme ga nije ni bilo u prodaji. Po preporuci endokrinologa, reumatologa i ginekologa. Svi su uglavnom u mom slučaju bili saglasni da bi mi koristio. A pokazalo se da su bili u pravu. Trebam reči takođe da imam više od 20 god. Ra, pa je i to bio razlog da mi reumatolog takođe preporuči livial. Počela sam ga koristiti prije svega zbog valunga koji su me jako opterečivali, a i sad ako prekinem dobijem vručine. Nemam osteoporozu, jedino mi ponekad konstatuju osteopeniju na nekom pršljenu. Ali ni to uvijek. Uz sve to moj izgled je dosta dobar za moje godine, a nemam visok pritisak, nisam se udebljala u menopauzi. Zadnjih 4-5 god uzimam po pola tablete. Uz sve mislim da sam do skora imala izadovoljavajući libido. Jedino imam zadnjih 3 god. Problem s vidom (otkriven mi je glaukom, ali na vrijeme tako da nije došlo do večeg oštećenja živca) . Nadam se da to nema veze sa livialom. Posljednje vrijeme imam i problema sa sluynicom vulve. Ali to je vjerovatno od terapije za ra (methotreksat, ili sad sulfasalazin) . Imam inače suve oči (sjogrenov sindrom) . Toliko. Ukoliko neko zna više o nus pojavama liviala, voljela bih da mi napiše. Biljana


 5. branka.popovic 04.06.2011

  Od kada pijem livial svi simptomi menopauze su nestali i ja sada imam kvalitetan zivot. Jedini problem je sto ga povremeno nema na trzistu.


 6. Silvija 14.08.2010

  Livial pijem skoro 4 godine, od svoje 36-e, kada su mi zbog tumora, izvadili matericu i oba jajnika. Simptomi menopauze su se pojavili samo 5 dana nakon operacije, a livial sam pocela piti 2 meseca nakon operacije. Mogu reci da mi puno pomaze, ne osecam nikakve lose nuspojave. Kao da nisam u menopauzi. A do kada cu ga piti, to jos moram videti sa svojim lekarom.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde