Osam lekova koje lekari zaobilaze

Postoje li lekovi koje lekari nikad ne bi progutali? Ako vaš lekar ima dovoljno pameti, možda biste trebali imati i vi. Pogledajte ovih osam veličanstvenih otrova.

Naravno, lekari uglavnom znaju koji su lekovi zapravo lutrija za zdravlje. Koje bi lekove oni svakako zaobišli?

Seretide/Advair, lek za astmu, godišnja zarada 3,003 milijarde funta

Advair sadrži oblik beta-agonista s dugotrajnim delovanjem (LABA) salmeterol. Studija u kojoj je tokom 2006. analizirano 19 istraživanja, a objavljena je u Annals of Internal Medicine, dokazala je da dugotrajno uzimanje LABA može pojačati ozbiljnost napadaja astme.

Salmeterol verovatno uzrokuje i do 5000 s astmom povezanih smrtnih slučajeva godišnje samo u SAD-u.

Vaša nova strategija: Ma šta da su vam napričali znajte da LABA, poput onog u Advairu, nije vaša jedina opcija, savetuje doktor farmacije Philip Rodgers s University of North Carolina School of Pharmacy.

Na primer, imate li blagu astmu, kortikosteroid poput Floventa često je sve što vam treba. Ili ako vam treba nešto uzmite kortikosteroid uz leukotriene modifikator. Kombinacija neće uzrokovati opasnu upalu i jednako je efikasna kao i kortikosteroid-LABA kombinacija.

Avandia, lek za dijabetes tipa 2, godišnja zarada 1,154 milijarde funta

Reč je o rosiglitazonu koji može dovesti do srčanog udara. Prošlog septembra studija objavljena u Journal of the American Medical Association (JAMA) pokazala je da osobe koje su uzimale rosiglitazone barem godinu dana povećavaju rizik od srčanog udara prestanka rada srca za 42, tj. 109 posto.

Vaša nova strategija: Koristite starije proverene lekove poput metformina, savetuje dr. Sonal Singh, autor spomenutog istraživanja. Možda biste mogli razgovarati sa svojim lekarom o uzimanju statina koji snižava holesterol ili B vitamina niacina. Naime, 1000 milligrama niacina na dan je visoka doza, ali povećava dobar holesterol HDL za 24 posto i istovremeno snižava loš holesterol LDL i udeo triglicerida.

3. Celebrex

Kompanija Pfizer priznala je da lek Celebrex protiv reume i bola, takođe kao i povučeni lekovi Bextra i Vioxx kompanije Merck, povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Najnovija studija pokazuje 2,5 puta povećan rizik za srčana oboljenja kod pacijenata tretiranih Cerebrexom.

Iako je Pfizer objavio da lek neće povući s tržišta kao što je učinio Merck s Vioxxom, deonice Pfizera drastično su pale te je kompanija izgubila 30 milijardi dolara na tržišnoj vrednosti u jednom danu.

Celebrex spada u grupu COX-2 inhibitora, a njegovi proizvođači progurali su mu i nadimak "super aspirin." Međutim umesto da postane poznat kao lek protiv bola uz opasnost po srce, poznatiji je po nuspojavama poput rizika od krvarenja želuca, problema s bubrezima i oštećenja jetre.

Vaša nova strategija: Ne vraćajte se na dnevnu dozu ibuprofena jer redovno konzumiranje nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIDs) može dovesti do krvarenja želuca.

Umesto toga razmislite o nemačkoj studiji koja je pokazala da je dva puta nedeljno akupunkture jednako efikasno za ublažavanje hroničnog bola u leđima kao i konvencionalna terapija lekovima i telesnim vežbama.

Ketek

Većina bakterija u sinusima i plućima nema nikakve šanse pred antibiotikom katek. Ali, nemate ni vi.

U preporukama za lekare i pacijente za Ketek stoji: Iako su lekari već upoznati s rizikom pojavljivanja nuspojava na jetri kod primene leka Ketek, dodatno se upozoravaju na mogućnost razvoja ozbiljnih nuspojava poput problema sa srčanim ritmom, akutnog hepatitisa, uključujući akutni prestanak funkcije jetre, od kojih su neki slučajevi rezultovali smrću. Navedene ozbiljne nuspojave mogu nastupiti za vreme ili neposredno nakon terapije Ketekom. U većini slučajeva navedeni simptomi i oštećenja nestaju nakon prekida terapije.

Osim toga jako loše funkcioniše uz druge lekove. ali, ni to ne sprečava farmaceutsku industriju da ga i dalje prodaje, a lekare da ga prepisuju.

Vaša nova strategija: Koristite sigurnije alternative poput augmentina ili antibiotika doxycycline ili zithromaxa.

Prilosec i Nexium

Nexium, Prilosec i Prevacid su tri popularne vrste lekova protiv kiseline u stomaku. Ipak, ma koliko vas mučila kiselina, srčani udar je ipak opasniji.

Ispitivanje američke agencije za lekove i hranu FDA ukazalo je na moguću vezu između srčanih problema i Priloseca i Nexiuma.

Osim toga efikasno uklanjanje trbušne kiseline povećava rizik od upale pluća – bakterije i virusi ne nailaze na kiselinu koja bi ih uništila.

Nedavno ispitivanje na hiljadu pacijenata u Britaniji, starijih od 50 godina, navelo je na zaključak da ova vrsta leka može povećati opasnost od preloma kuka. Naime, u manje kiseloj sredini neki oblici kalcijuma ne mogu se efikasno apsorbovati pa je rizik od preloma kod dugoročnog uzimanja leka povećan za 40 posto.

Vaša nova strategija: Gorušicu prvo pokušajte ugasiti Zantacom 150 ili Pepcidom AC. Ali, nijedan lek ne nudi dugoročno rešenje.
Da biste zaista rešili problem, izgubite na kilaži, savetuje dr. Michael Roizen s Cleveland Clinic i autor knjige YOU: The Owner's Manual. Naime, kod gojaznih osoba trbušno salo pritiska i menja ugao esofagusa i potencira izlevanje kiseline.

Visine Original

Nevine kapi za oči? "Visine uklanja crvenilo očiju, ali tako što vrši vazokonstrikciju, podjednako kao i Afrin koji vazokonstrikciju nosa, upozorava dr. Thomas Steinemann s American Academy of Ophthalmology.

Dugo korišćenje aktivnog sastojka ovih kapi tetrahydrozoline na kraju može dovesti do jačeg crvenjenja.

Vaša nova strategija: Ako ste i dalje na Visineu, ne ukapavajte previše kapi odjednom i ne koristite duže od 3 do 4 dana.

Daleko bolje bi vam bilo pronaći prave uzroke crvenjenja i lečiti ih, a ne simptome.

Pseudoephedrine

Kod prehlade i gripa trudnicama i dojiljama već duže se savetuje da ne koriste lekove koji sadrže pseudoephedrine.

Ali, i ljudi sa srčanim oboljenjima i visokim pritiskom trebaju paziti da ne uzimaju ništa s pseudoephedrinom. Pseudoephedrine nema samo vazokonstriktivno dejstvo u nosu i sinusima, on može povisiti pritisak i ubrzati otkucaje srca dovodeći vas do katastrofe.

Već godinama se povezuje sa srčanim i moždanim udarom.

I to je sve? Ne. Pseudoephedrine može pogoršati simptome benigne prostate i glaukoma.

Vaša nova strategija: Koristite lekove s phenylephrineom koji je sigurniji. Problem je što možda nisu efikasni.

Naš savet izbegavajte lekove, a disajne putove čistite – tradicionalnim metodama poput inhalacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. brkic 02.06.2011

    Ja imam problema za ocima, povremeno mi se javlja crvenilo, najcesce leti i bas je neugodno kad se pogledas u ogledalo ili kad te neko pogleda odmah zapazi promenu. Mislim da je to zbog pucanja kapilara u ocima, neke alergije ili nesto slicno. Koristio sam kapi za oci visine i nestajalo mi crvenilo i oci su mi bile bistre, ali se posle izvesnog vremena opet pojavi crvenilo. Da li neko zna neke kapi koje trajno skidaju crvenilo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde