Novi antibiotik blokira toksine iz bakterija

Tražeći nove pristupe lečenja od opasnih stomačnih bacila poput salmonele (Salmonella), američki naučnici su otkrili novi antibiotik koji deluje tako što blokira komunikacione signale bakterija, sprečavajući ih na taj način da ispuštaju toksine od kojih se ljudi razbole.

Salmonella

"Senzori u bakterijama čekaju da odgovarajući signal aktivira lučenje otrovnih gena," navela je doktorka Vanesa Sperandio sa Univerziteta u Teksasu.

Umesto da traže nove lekove koji ubijaju bakterije, kako deluje veći deo antibiotika, Sperandiova i njene kolege pronašli su jedinjenje LED209 koje bakterije "razoružava."
"Koristeći LED209, blokirali smo mehanizme i tako naveli bakteriju da ne prepoznaje da se nalazi unutar domaćina," objasnila je Sperandiova.

Milioni potencijalno štetnih bakterija, prisutni su u organizmu ali bez odgovarajućeg hemijskog signala od, na primer hormona, one samo prođu kroz digestivni trakt.

U ranijim istraživanjima, naučnici su identifikovali posebne receptore na jednom tipu Ešerihije koli (Escherichia coli) koja izaziva dijareju.

Escherichia coli

Receptori primaju signale od mikroba i hormona u crevima, te se bakterije aktiviraju.

Tokom poslednje studije, tim je utvrdio da hemijsko jedinjenje LED209, blokira senzore kod bakterijske kulture Ešerihije koli, salmonele i izazivača tularemije, to jest zečje groznice, Francisella Tularensis.

Miševi, inficirani salmonelom i bakterijama tularemije, nisu se razboleli od tih bolesti.

"Studija je pokazala da se LED209 može koristiti u borbi protiv ta tri tipa patogenih bakterija, a najverovatnije i mnogih drugih,"

S obzirom na to da jedinjenje ne ubija bakterije, istraživači veruju da bakterijama neće biti lako da postanu rezistentne na antibiotik, što je čest problem kod većine drugih antibiotika.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Fridrih Šajb 03.03.2020

    Već šest meseci imam često stolicu 5-6 puta dnevno. Pregledao sam stolicu na bakterije i ishod je negativan. Nemam bolove, nemam pojačanu temperaturu, nemam mučninu, normalno se hranim i hrana se dobro vari ali veoma često imam proliv. Pijem puno vode, čaja, crne kafe. Od lekova uzimam samo probiotik. Koji lek mi preporučujete da bi se ovo stanje popravilo?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde