Voćni sokovi smanjuju efikasnost lekova

Uzimanje nekih lekova sa voćnim sokovima znatno umanjuje njihovu efikasnost, saopšteno je na sastanku Američkog hemijskog društva.

"Krivac" za to su, izgleda, jedinjenja flavonoidi, inače veoma korisna za zdravlje, ali koja u ovom slučaju blokiraju enzime u organizmu zadužene za apsorpciju u vodi rastvorljivih supstanci iz stomaka u krvotok.

Kanadski stručnjak dr Dejvid Bejli sa Univerziteta Zapadnog Ontarija i njegov tim zasad su otkrili negativan efekat na ovom planu sokova od grejpfruta, pomorandže i jabuke, kao i konzumiranja svežih plodova tog voća. S obzirom da su flavonoidi veoma rašireni sastojak i voća i povrća, verovatno je da loše dejstvo na apsorpciju lekova nemaju samo tri vrste soka koje su Kanađani testirali.

Grupa dr Bejlija je prva, još pre dve decenije, upozorila da sok od grejpfruta povećava koncentraciju nekih medikamenata u krvi do potencijalno toksičnih vrednosti, time što blokira njihovo razlaganje. Otad je ustanovljeno da se ta opasnost od soka grejpfruta odnosi na gotovo 50 lekova.

Najnovije istraživanje demonstratiralo je suprotni efekat soka grejpfruta na apsorpciju nekih lekova. Na primer, kada bi antialergen "feksofenadin" bio uzet s čašom soka od grejpfruta, nivo medikamenta koji bi dospeo u krvotok bivao bi manji za polovinu.

Dosad su slični rezultati ustanovljeni i kod konzumiranja "ciklosporina" (leka koji se koristi za sprečanja odbacivanja presađenog organa), "etopozida" (leka protiv raka) kao i nekih betablokatora korišćenih za lečenje visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Utvrđeno je i negativno dejstvo voćnog soka na apsorpciju nekih antibiotika.

Dr Bejli smatra da je to samo "vrh ledenog brega" i da će se sigurno otkriti još mnogi lekovi kojima ne prija "društvo" voćnog soka. On veruje da se to odnose i na mnoge vitamine korišćene u formi dodataka ishrani. On naglašava da se najbolji efekat leka postiže kada se popije s čašom vode na prazan stomak, osim ako lekar ne savetuje drugačije.

Utešno je da negativan efekat voćnih sokova na apsorpciju lekova traje najviše četiri sata, tako da se ipak može naći vreme za bezbrižno konzumiranje sokova.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde