Lečenje raka uz uzimanje drugih lekova može biti opasno


Istovremeno uzimanje pojedinih lekova za srce, visoki pritisak ili gastritis, steroida ili nekih vrsta antibiotika uz oralne lekove za lečenje raka moglo bi znatno smanjiti uspešnost lečenja od raka ili povećati toksičnost tih lekova, pokazao je istraživanje koje je proveo Medco Health Solutions Inc.

Istraživanje je pokazalo da je 43% pacijenata koji su uzimali lek za leukemiju istovremeno uzimalo i neki drugi lek koji je mogao smanjiti uspešnost lečenja od raka, a čak 68% uzimalo je drugi lek koji je mogao povećati toksični učinak leka za leukemiju.

Isto tako, istraživanje je u slučaju leka za rak bubrega u čak 74% slučajeva pokazalo da se istovremeno uzimao s nekim drugim lekom koji povećava njegovu toksičnost.

Istraživanje je pokazalo da je najveći deo lekova za lečenje raka prepisao onkolog, dok su ostale lekove prepisivali doktori opšte prakse.

" Potrebna je bolja komunikacija između doktora koji prepisuju lekove pacijentu", kazao je Steve Bowlin iz Medca.

" Zabrinjavajuća je činjenica da do 75% pacijenata ne dobija najveću korist od lekova za rak ili čak ugrožava svoje zdravlje zbog nekog drugog leka koji istovremeno uzima", kaže dr. Milayna Subar iz Medca.

Istraživanje je pokazalo da je 30 do 40% vremena pacijent tokom uzimanja leka za rak istovremeno uzimao drugi lek koji delimično poništava njegovo dejstvot ili povećava njegovu toksičnost.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde