Baklofen leči alkoholizam?

Ugledni francuski kardiolog Olivije Ameisen izazvao je žučnu debatu u evropskim medicinskim krugovima svojom knjigom u kojoj tvrdi da je otkrio lek za alkoholizam.

Dr Ameisen (55), jedan od najboljih francuskih stručnjaka na polju kadiologije, kaže da se izlečio od alkoholizma dozama baklofena, leka protiv mišićnog spazma.

U svojoj knjizi "Poslednja čaša" (Le dernier verre), koja se za kratko vreme našla na francuskoj listi bestselera, on opisuje svoje iskustvo i predlaže da se njegova teorija o baklofenu kao leku protiv bolesti zavisnosti od alkohola klinički testira.

Velika medijska pažnja koja prati objavljivanje ove knjige u Francuskoj navela je mnoge alkoholičare da zatraže od svojih lekara da budu lečeni baklofenom.

Premda su pojedini lekari zabeležili odlične rezultate nakon što su pacijentima prepisali ovaj lek, mnogi stručnjaci su skeptični, jer smatraju da je nemoguće jednostavnim farmaceutskim sredstvom izlečiti tako kompleksnu fizičku, mentalnu i društvenu bolest kakav je alkoholizam.

Agencija francuske vlade zadužena za testiranje novih lekova (Afssaps) donela je odluku da proveri Ameisenove tvrdnje, što je neuobičajen korak budući da baklofen nije nov lek. Reč je o jeftinom leku koji se već dugo primenjuje u lečenju mišićnog spazma, naročito među obolelima od cistične fibroze i osobama koje su delimično ili potpuno paralizovane.

Ameisen tvrdi da je njegovo lično iskustvo, kao i iskustvo drugih pacijenata, jasno pokazalo da se "baklofen" može koristiti u lečenju teških slučajeva alkoholizma. Lek je tako efikasan, navodi on, da alkoholičari mogu čak kasnije da piju u društvu bez straha da će se ponovo navući.

"Ja sam prvi slučaj kod kojeg je u toku lečenja došlo do potpunog suzbijanja zavisnosti od alkohola", kaže dr Ameisen. "Danas mogu da popijem čašu pića bez ikakvih posledica. Više nemam tu neizdrživu želju za pićem".

Dr Ameisen je još kao mlad čovek postao ugledni kardiolog u Francuskoj. Bio je i vanredni profesor kardiologije na prestižnom njujorškom Kornel univerzitetu, a 1994. otvorio je privatnu ordinaciju na Menhetnu.

Uprkos blistavoj karijeri, bio je ophrvan osećanjem neprilagođenosti. U svojoj knjizi piše da se osećao kao "prevarant koji čeka da bude razotkriven". Utehu je nalazio u velikim količinama viskija i džina.

"Mrzeo sam ukus alkohola, ali mi je njegovo dejstvo bilo potrebno da opstanem u društvu", kaže Ameisen u "Poslednjoj čaši".

Proveo je devet meseci u Klinikama za odvikavanje od alkoholizma, bezuspešno se lečeći svim i svačim, od hipnoze do akupunkture. Zatvorio je svoju ordinaciju u Americi i vratio se u Francusku.

Pre osam godina, prijatelj mu je poslao članak objavljen u "Njujork tajmsu" u kome je pisalo o pacijentu koji je zbog problema sa mišićima pio baklofen, što je dovelo do njegovog izlečenja od zavisnosti od kokaina.

Prelistavajući medicinsku literaturu, Ameisen je otkrio da je baklofen korišćen za suzbijanje zavisnosti od kokaina i alkohola kod laboratorijskih miševa, ali da nije nikada testiran na ljudima.

U martu 2002. počeo je da uzima dnevne doze od pet miligrama baklofena. "Prvo sam osetio čarobno opuštanje mišića i mogao sam da spavam kao beba", kazao je on, dodavši da ga više nije mučila nezajažljiva potreba za pićem. Nakon što je povećao dnevnu dozu na 270 miligrama, francuski lekar je sebe proglasio izlečenim. I dalje uzima 50 miligrama dnevno.

Stručnjaci za alkoholizam smatraju da je krajnje neodgovorno reklamirati baklofen kao čudotvoran lek. Oni podsećaju da je alkoholizam kompleksna bolest u kojoj se prepliću neurobiološki i psihosocijalni faktori.

Francuska agencija za testiranje novih lekova upozorava da baklofen nije bezopasan lek i da može da ima neželjene efekte. Ipak, ta agencija je odlučila da organizuje kliničke testove radi provere Ameisenovih tvrdnji.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 19

 1. Davno sam citala o Baklofenu. 06.04.2024

  Da li je štetan? Sin ga pije.


 2. Ivana 18.03.2024

  Dobar da dali imate tablete za odvikavanje od alkoholizma i dali je delotvoran.


 3. Janja 28.08.2022

  ima li stwtnih efekata pri uzimanju bakofena koju doo treba uzimri i moze lu bez recepta i kontrole ljekara posjite mi odgovor na mail postovanje


 4. Janka 24.01.2021

  Kako se moze kupiti baklofen?


 5. Svetlana 10.11.2020

  Gde se moze u Srbiji kupiti lek, trebali recept od izabranog lekara i koliko kosta?


 6. Milica 26.10.2020

  Postovanje, ko prepisuje ovaj lek ukoliko se dobija samo uz recept, ako ne, gde se mozenabaviti i kija mu je cena? Hvala


 7. Vesna 13.08.2020

  Gde ima u Srbiji da se kupi ovaj lek?


 8. Nada Pantelić 25.07.2020

  Gde u Srbiji može da se kupi lek Baklofen i da li sme da se pije bez kostantacije lekara?


 9. Miloš 20.06.2020

  Gde u Srbiji može da se kupi Baklofen i koja mu je cena?


 10. Pišta 10.05.2020

  Gde ima da se kupi baklofen i koja mu je cena?


 11. Milca 12.07.2014

  Gde u srbiji ima da se kupi ovaj lek, hvala unapred!


 12. marija 20.03.2014

  Korisno!!!


 13. ja 01.12.2011

  Gde se moze nabaviti ovaj lek (ima li ga u srbiji ili bar negde na balkanu) i ide li samo uz recept? Molim vas odgovorite na email kameosk@hotmail.com


 14. Slavica 23.08.2011

  Ako je to istina mnogo porodica u Srbiji a i svetu bilo bi spaseno. Da li se taj lek moze davati bez lekarskog recepta, i kakve su tegobe kod uzimanja ovog leka? Moze li se davati alkoholicaru bez njegovog znanja u hranu.
  Pokusala bih to.


 15. Nada 28.03.2011

  Molim vas, gde mogu da nabavim baklofen u srbiji? Hvala unapred!


 16. Zoran 12.08.2010

  Gde ima u Srbiji da se kupi ovaj lek i ako ima koja mu je cena?


 17. Gordana Bubanja 05.04.2010

  Molim vas pošaljite mi na e-mail gde mogu da kupim ovaj lek, e -mail: xmagdalenax95@hotmail. Com, unapred hvala!


 18. Zvezdana 03.11.2009

  Molim vas da mi na moj mejl posaljete obavestenje dal se ovaj lek moze kupiti u srbiji i gde. Unapred hvala. Zorbuk@gmail com


 19. Zvezdana Bukomirovic 02.11.2009

  Da li ima da se kupi ovaj lek u srbiji? Zasto ne probati!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde