Diuretici loše utiču na kosti

Starije osobe koje, uglavnom zbog povišenog krvnog pritiska, koriste diuretike (preparate za izbacivanje viška vode iz organizma) gube trostruko više koštane mase od ljudi koji ne koriste ovu vrstu lekova, tvrde američki stručnjaci.

Snažni diuretici, koji se koriste za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom, mogu da izazovu izlučivanje većih količina kalcijuma i na taj način dovedu do znatnog smanjenja koštane mase.

Doktor Lajonel Lim iz bolnice Grifin u Konektikatu kaže da osobe koje konzumiraju diuretike imaju veće šanse da obole od osteoporoze, a poznato je da ta bolest, koja češće pogađa žene nego muškarce, kod njih rezultira i češćim lomovima kostiju.

Diuretici su posebno delotvorni kod srcanih bolesnika, jer kod njih ublažavaju pojavu oteklih zglobova i zadihanosti, ali povećano eliminisanje vode dovodi do toga da bubrezi iz organizma eliminišu i veće količine natrijuma, kalijuma i kalcijuma.

Doktor Lim je sa kolegama sproveo istraživanje na 3.300 muškaraca uzrasta od 65 i više godina, među kojima je osam odsto njih uzimalo diuretike redovno ili povremeno.

Stručnjaci skreću pažnju da osobe koje uzimaju diuretike najčešće imaju višak kilograma, da veći deo vremena provode sedeći i da često, osim od povišenog krvnog pritiska, pate i od problema sa srcem ili neke druge bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde