Lekovi protiv raka sve uspešniji

Gotovo svaki peti lek protiv raka, koji je poslednjih godina razvijan, dospeo je do tržišta, što je odličan procenat u poređenju sa mnogo češćim promašajima u kreiranju medikamenata za neke druge bolesti, pokazala je studija britanskog ogranka Instituta za istraživanje raka.

Ovaj zaključak proizilazi iz praćenja sudbine 974 leka za rak, koji su od 1995. godine bili u prvoj fazi kliničkih ispitivanja. Veća uspešnost u razvoju lekova za rak pripisuje se boljem razumevanju biologije raka, što omogućava kreiranje tzv. inteligentnih medikamenata.

Ranije su većinu lekova protiv raka činili citotoksični agensi, čiji zadatak je bio ubijanje ćelija raka. Takvi lekovi su, međutim, ubijali i zdrave ćelije koje se brže množe, što je izazivalo ozbiljne neželjene propratne pojave, kao što su mučnina, gubitak kose i povećani rizik od infekcija.

Nasuprot tome, moderni lekovi za rak predstavljaju mnogo preciznije oružje, jer su usmereni na određene molekularne promene koje su uključene u rast tumora. To znatno umanjuje neželjene propratne pojave.

Pomenute vrste lekova nazivaju se inhibitori kinaze, a među poznatije od njih spadaju lek protiv raka dojke " herceptin", koji proizvode firme "Roš" i "Geneteks", kao i "Novartisov" lek za leukemiju "glivek".

Na globalnom farmaceutskom tržištu onkološki lekovi su najbrže rastući sektor. Računa se da će naredne godine prodaje lekova za rak u svetu beležiti rast od 15 do 16 odsto, dok će rast prodaje na celokupnom tržištu lekova biti 4,5 do 5,5 odsto.

Naučni napredak u razumevanju raka je poslednjih godina naveo mnoge farmaceutske kompanije da povećaju investicije u taj sektor, što je rapidno povećalo brojnost medikamenata za "ciljanu terapiju" kancera.

Pojava takvih lekova produžila je život mnogim obolelima, ali njihova visoka cena od više desetina hiljada dolara predstavlja znatno opterećenje za zdravstvene budžete mnogih zemalja.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde