Zaostala posteljica

Najčešći uzrok zaostale posteljice je njeno neodvajanje od zida materice posle rađanja deteta. U normalnim uslovima posteljica se rađa posle rađanja deteta. Akušer pritiska trbuh porodilje i istovremeno povlači popčanik da bi olakšao izlazak posteljice. Ako do rađanja posteljice ne dođe 30 minuta po izlasku ploda, tada se radi o zaostaloj placenti.

Simptomi i znaci

Kada posteljica iz porođajnog kanala ne izađe ni posle 30 minuta od rađanja bebe.
 

Terapija

Ponekada akušer sprovodi ručno odvajanje posteljice od zida materice. Ako pacijentkinja nije već u opštoj anesteziji, tada se mogu dati preparati koji otklanjaju bol (analgetici). Posle vađenja posteljice, zbog mogućnosti krvarenja, materica se uvek mora održavati u kontrahovanom stanju. Tehnike kojima se to postiže su masaža materice preko prednjeg trbušnog zida, lekovi koji se daju radi stimulacije njene kontraktilnosti (uterotonici) i dojenje. Naime, tokom dojenja dolazi do oslobađanja hormona oksitocina iz hipofize koji olakšava istiskuvanje mleka iz kanalića dojke, ali istovremeno stimuliše mišić materice na kontrakciju.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi posteljice.
 
Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde