Sterilizacija


Ukoliko ste sigurni da više ne želite da rađate i razmišljate o definitivnoj sterilizaciji, idealno vreme za ovaj postupak je neposredno posle porođaja.  

Iako se sterilizacija žene (u najvećem broju slučajeva podvezivanje jajovoda) može uraditi u bilo koje vreme, period neposredno posle rađanja deteta je najsigurniji i najlakši, s obzirom da je prednji trbušni zid relaksiran, a deo na kome se intervencija radi (spoj između materice i jajovoda) je veoma blizu prednjeg trbušnog zida.  

Ako je porođaj završen carskim rezom, trbuh je već otvoren, a sterilizacija se može uraditi za samo nekoliko minuta. Ostajanje u bolnici posle carskog reza ne produžava se ako se uradi i sterilizacija jajovoda. 

Ukoliko ste trudni i razmišljate o sterilizaciji, razgovarajte o tome sa Vašim akušerom

Neki lekari sprovode sterilizaciju neposredno posle porođaja, dok najveći broj akušera savetuje da se ova intervencija uradi najmanje 12 sati posle rađanja deteta. Posle ovoga perioda mogućnost nastanka krvarenja posle porođaja (postpartalne hemoragije) je znatno smanjena. Štaviše, ako kod Vašeg deteta posle rađanja nastanu problemi koji ukazuju da mu i život može biti ugrožen, tada imate dovoljno vremena da razmislite i promenite svoju odluku o sterilizaciji.  

Tokom sterilizacije dobićete anestetik i nećete osetiti bol. Sterilizacija se može uraditi u opštoj i u lokalnoj anesteziji. 

Različiti su načini sterilizacije, a najčešći je presecanje puta jajnoj ćeliji ka materičnoj šupljini.  

Posle ove intervencije (podvezivanja kanala) postoji mogućnost zatrudnjivanja kod jedne od 350 žena. Učestalost trudnoća je nešto veća ako se sterilizacija uradi posle carskog reza, nego posle porođaja, a razlog nije još poznat.  

Kao i svaka druga operacija, podvezivanje kanala nosi sa sobom određene rizike. Komplikacije ove operacije su: reakcija na anestetik, infekcija organa male karlice, i povreda krvnih sudova. Na sreću, komplikacije su veoma retke.  

Posle ligacije jajovoda pacijentkinjama se daju analgetici, a već 8 sati posle intervencije žena šeta, uzima uobičajenu hranu i stara se o novorođenčetu.  

Histerektomija (odstranjenje materice) nikada se ne radi u cilju sterilizacije. To je tako rizična hirurška intervencija da se može uraditi samo ako postoje i druge indikacije (videti u sledećem broju).
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi steriliteta.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Andrea 01.03.2019

    Uradjena mi je sterilizacija, tj. podvezivanje jajovoda pre tačno tri godine. Sada mi kasni menstruacija 8 dana i sve simptome imam za trudnoću, najviše povećane grudi, mučninu i povraćanje. Brine me da li je moguće da sam ipak trudna?


  2. Jela Zmijić 30.07.2010

    Imala sam 3 carska reza. Zadnji je bio pre 14 meseci. Uradjeno mi je podvezivanje jajovoda. Sada mi kasni 10 dana, pa se bojim da nije opet trudnoća. Mada mi je to nemoguće zbog tog podvezivanja. Da li je to moguce ili je izostanak menstruacije nešto drugo?


  3. Marija 17.02.2009

    Smatram da žena posle porođaja nije u stanju da racionalno razmišlja o budućem eventualnom potomstvu. Porođaj je uvek, nekad manje ili nekad više, težak i gotovo uvek natera ženu da pomisli kako joj je poslednji. To mišljenje se s vremenom menja, tako da je donošenje jedne takve odluke vrlo ozbiljno i zahteva malo duže razmišljanje. A danas toliko ima sredstava za kontracepciju da sam ja lično uvek pre za to nego za sterilizaciju.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde