Sterilizacija


Ukoliko ste sigurni da više ne želite da rađate i razmišljate o definitivnoj sterilizaciji, idealno vreme za ovaj postupak je neposredno posle porođaja.  

Iako se sterilizacija žene (u najvećem broju slučajeva podvezivanje jajovoda) može uraditi u bilo koje vreme, period neposredno posle rađanja deteta je najsigurniji i najlakši, s obzirom da je prednji trbušni zid relaksiran, a deo na kome se intervencija radi (spoj između materice i jajovoda) je veoma blizu prednjeg trbušnog zida.  

Ako je porođaj završen carskim rezom, trbuh je već otvoren, a sterilizacija se može uraditi za samo nekoliko minuta. Ostajanje u bolnici posle carskog reza ne produžava se ako se uradi i sterilizacija jajovoda. 

Ukoliko ste trudni i razmišljate o sterilizaciji, razgovarajte o tome sa Vašim akušerom

Neki lekari sprovode sterilizaciju neposredno posle porođaja, dok najveći broj akušera savetuje da se ova intervencija uradi najmanje 12 sati posle rađanja deteta. Posle ovoga perioda mogućnost nastanka krvarenja posle porođaja (postpartalne hemoragije) je znatno smanjena. Štaviše, ako kod Vašeg deteta posle rađanja nastanu problemi koji ukazuju da mu i život može biti ugrožen, tada imate dovoljno vremena da razmislite i promenite svoju odluku o sterilizaciji.  

Tokom sterilizacije dobićete anestetik i nećete osetiti bol. Sterilizacija se može uraditi u opštoj i u lokalnoj anesteziji. 

Različiti su načini sterilizacije, a najčešći je presecanje puta jajnoj ćeliji ka materičnoj šupljini.  

Posle ove intervencije (podvezivanja kanala) postoji mogućnost zatrudnjivanja kod jedne od 350 žena. Učestalost trudnoća je nešto veća ako se sterilizacija uradi posle carskog reza, nego posle porođaja, a razlog nije još poznat.  

Kao i svaka druga operacija, podvezivanje kanala nosi sa sobom određene rizike. Komplikacije ove operacije su: reakcija na anestetik, infekcija organa male karlice, i povreda krvnih sudova. Na sreću, komplikacije su veoma retke.  

Posle ligacije jajovoda pacijentkinjama se daju analgetici, a već 8 sati posle intervencije žena šeta, uzima uobičajenu hranu i stara se o novorođenčetu.  

Histerektomija (odstranjenje materice) nikada se ne radi u cilju sterilizacije. To je tako rizična hirurška intervencija da se može uraditi samo ako postoje i druge indikacije (videti u sledećem broju).
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi steriliteta.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Anastasija 31.05.2022

  Dobar dan zanimame ako si imala prirodan porodjaj da li mozes da podvezes jajnike .


 2. Snezana 24.11.2021

  Cao tela Sam jedno pita je posto Sam radila 3 carska reza pa su me pod vezali dali je moguce dal bh mogla da se odvezem hvl pozz hvl unapred


 3. Milica Kostic 11.11.2021

  Povezala sam jajovod pre sedam godina dali postoji mogućnost trudnoće prirodnim putem posle toliko vremena ili ne molivas za odgovor


 4. Sandra 14.07.2021

  Podvezivala sam kanale posle carskog reza prosle su tri godine i sada mi lasno 4 dana dali postoji mogucnost da sam ostala trudna?


 5. Sanja 28.06.2021

  Imala sam tri carska reza, 40 god imam, imala sam povezivanje pre 12 god I da li mogu tek sada posle toliko vremena da ostanem u drugom stanju, da li je to moguće? Molim za odgovor.. hvala.


 6. Gordana 28.03.2021

  Imala sam 3 carska i poslje 3.carskog prije 29 mj.mi je ucinjenja sterelizacija podvezivanje jajnika mene sad zanima da li mogu ostati trudna prirodnim putem,nemam siptome jedino sam se udebljala u trbuhu,hvala


 7. Dragana 25.01.2021

  Da li postoji mogucnost posle deset godina da ostanem u drugom stanju posle podvezanih kanala


 8. Viktorija 01.01.2021

  Interesuje me dal mogu da ostanem u drugom stanju posle 4 carskog sađm povezala jajnike dal postoji ikakva mogucnost da ostanem u drugom stanju hvala unapred!


 9. Nale 21.12.2020

  Da li je moguce uraditi sterilizaciju pre dobijanja (ijednog) deteta? Zelim da budem sigurna da do toga slucajno ne dodje, a decu ne zelim iz zdravstvenih razloga.


 10. Dejna 06.12.2020

  Zanima me da li i posle 15 godina koliko je prošlo od trećeg carsko reza, a imam povezane kanale mogu da ostanem u drugom stanju i kako da moji najniži budu aktivni opet?


 11. ivana 08.11.2020

  Podvezala sam se posle treceg porodjaja sada imam problem u braku muz zeli i cetvrto dete? Da li je to moguce?


 12. Mirjana 14.10.2020

  Da li je moguće vracanje jajovoda u funkciju posle sterilizacije, jajnici su podvezani 2013? Ako je moguće gde bih mogla to da uradim?


 13. Andrea 01.03.2019

  Uradjena mi je sterilizacija, tj. podvezivanje jajovoda pre tačno tri godine. Sada mi kasni menstruacija 8 dana i sve simptome imam za trudnoću, najviše povećane grudi, mučninu i povraćanje. Brine me da li je moguće da sam ipak trudna?


 14. Jela Zmijić 30.07.2010

  Imala sam 3 carska reza. Zadnji je bio pre 14 meseci. Uradjeno mi je podvezivanje jajovoda. Sada mi kasni 10 dana, pa se bojim da nije opet trudnoća. Mada mi je to nemoguće zbog tog podvezivanja. Da li je to moguce ili je izostanak menstruacije nešto drugo?


 15. Marija 17.02.2009

  Smatram da žena posle porođaja nije u stanju da racionalno razmišlja o budućem eventualnom potomstvu. Porođaj je uvek, nekad manje ili nekad više, težak i gotovo uvek natera ženu da pomisli kako joj je poslednji. To mišljenje se s vremenom menja, tako da je donošenje jedne takve odluke vrlo ozbiljno i zahteva malo duže razmišljanje. A danas toliko ima sredstava za kontracepciju da sam ja lično uvek pre za to nego za sterilizaciju.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde