Produžena i prenesena trudnoća

Produženom se označava trudnoća koja traje više od 42 nedelje. Svima je dobro poznato da trudnoća obično traje 40 nedelja (računa se od prvog dana posledenjeg regularnog menstrualnog krvarenja).

Simptomi i znaci

Do porođaja ne dolazi čak ni posle završene 42. nedelje trudnoće.
Kao i prematuritet, i produžena postmaturna trudnoća može biti veoma opasna. U ovakvim stanjima beba ne dobija dovoljno kiseonika kroz "prestarelu posteljicu". Pored prestanka rasta dolazi do smanjene vitalnosti i intrauterine smrti ploda. Veoma retko, beba može da naraste toliko da oteža normalni vaginalni porođaj. Kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika, i drugih "hranljivih materija", mrtvorođenos je kod produženih trudnoća dva puta češća nego kod trudnoća normalnog trajanja.

Terapija

Posle 42. nedelje trudnoće akušer će se odlučiti za indukovanje porođaja, ali se prethodno mora uveriti da nije došlo do greške u izračunavanju termina porođaja, odnosno da je beba "mlađa" četiri nedelje. Kod veoma velikih plodova porođaj se završava carskim rezom ili uz aplikovanje forcepsa.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.
 
Želite da vodite trudnoću i da se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde