Pijte mleko ukoliko želite blizance


Studijom sprovedenom u Medicinskom centru „Long Island“ u New Yorku na čelu sa dr. Gary Steinmanom dokazano je da osim nasleđa na učestalost blizanačke trudnoće može uticati i vrsta prehrane. Rezultati su objavljeni 2006. godine u časopisu Journal of Reproductive Medicine.

Tim naučnika upoređivao je učestalost blizanačkih trudnoća kod žena vegeterijanki (jedu mliječne proizvode), žena koje su na vegeterijanskoj ishrani (ne jedu mliječne proizvode) i žena koje u svoju prehranu uključuju životinjske namirnice. Rezultati su pokazali da je učestalost blizanaca za jednu petinu manja kod žena na vegeterijanskoj ishrani. Znači, kod onih koje ne konzumiraju životinjske prerađevine, prvenstveno mlečne proizvode. Razlike između vegeterijanki i žena na uobičajenoj prehrani nije bilo.

Dr. Steinman kao glavnog krivca za to navodi IGF, insulin-like growth factor, protein koji se otpušta iz jetre životinja i ljudi kao odgovor na izlučivanje hormona rasta. IGF cirkuliše krvlju životinje te na taj način dospeva u mlečne žlezde i mleko. IGF povećava osetljivost jajnika na delovanje FSH (folikulo stimulirajući hormon), koji je odgovoran za razvoj folikula u jajniku kao i za nastanak ovulacije. Zbog toga se kod viših koncentracija IGF-a u krvi povećava šansa za oplodnjom većeg broja jajnih stanica. Takođe se smatra da IGF pomaže embrionu da preživi rani stadijum (ujedno i najopasniji) razvoja. Koncentracije IGF-a u krvi žena na vegeterijanskoj ishrani bile su 13% manje u odnosu na žene koje konzumiraju mlečne proizvode.

Na kraju dr. Steinman zaključuje kako šansa se žene da rodi blizance direktno dovodi u vezu sa vrednostima IGF-a u krvi.

Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde