Prirodno je i dobro za bebu. One su podržale dojenje u javnosti!

Danas je sve više zemalja senzibilisano za zaposlene majke, koje moraju da doje decu, posebno u prvim mesecima bebinog razvoja. Tome je svakako doprinela kampanja podrške dojiljama u javnosti, a mnoge poznate mame, iz regiona i celog sveta, svojim primerom su podržele akciju i tako doprinele podizanju svesti. Bebe ne znaju za radno vreme, njima je potrebno dovoljno sna  i hrane, kako bi napredovale, a dojenje je potpuno prirodna stvar, često je ponavljan stav istomišljenika.

Larisa Voters

Larisa Voters (Larissa Waters), je poznata javnosti kao političarka koja se uključila u kampanju podrške dojenja u javnosti. Svoje mišljenje o ovom pitanju je nedvosmisleno pokazala, kada je u svoje radno vreme nahranila bebu u australijskom parlamentu, a sve to su zabeležile kamere.

- Imam obaveze kao poslanica i kao majka, i srećom je 2018. godina, pa možemo raditi obe stvari u isto vreme, objasnila je svoj postupak za Dojče vele.

Bio je to prvi slučaj dojenja u australijskom parlamentu, godinu dana nakon što je donet zakon koji je članicama parlamenta dao pravo da na posao dođu sa svojim bebama i da ih za vreme radnog vremena doje.

Gven Stefani

Gven Stefani (Gwen Stefani), članica muzičke grupe No Doubt i solo umetnica, svojevremeno je pružila podršku svim mamama, kada je u pauzi na putovanju u Švajcarskoj, podojila svog sina Apola, i to podelila sa pratiocima na društvenim mrežama.

Fotografija je privukla veliku pažnju, sa skoro 50 hiljada lajkova, i izazvala polemiku u komentarima. Ipak ovaj postupak su mnogi protumačili kao znak podrške, ohrabrenja i solidarnosti među ženama.

Neispavana mama i noćni podoji, šta činiti?----->>>

Tamara Dragičević

Glumica Tamara Dragičević pridružila se hrabrim ženama, dojeći jednom prilikom, svoju ćerku u parku, što je podelila sa pratiocima na društvenim mrežama.

- Kao što sam napisala u opisu te slike, sve što je prirodno nije sramotno. Jedan moj pratilac je napisao odličan komentar, da mi kada smo gladni i uzmemo hranu na ulici i to je jedini izvor hrane detetu, meni trenutno kao i svim majkama. Ništa ne treba promovisati, ali ja podržavam dojenje i kampanju "Klupa za dojenje" i mislim da je to najbolja i najzdravija stvar, objasnila je tom prilikom Dragičević.

Žizel Bundšen

Žizel Bundšen (Gisele Bündchen) je manekenka brazilskog porekla, jedna od najplaćenijih modela u istoriji ove profesije. Javnosti je poznata po odsečnim i radikalnim stavovima o majčinstvu, koji su često izazivali polemiku u javnosti. Tako je jednom prilikom rekla da bi zakonski trebalo obavezati majke da doje svoju decu. Uverena je da su njena deca zdrava i napredna, baš zahvaljujući majčinom mleku, na kome su bili do svog 20. meseca.

Pre nekoliko godina je podržala dojenje dece u javnosti, kada je na društvenim mrežama podelila fotografiju na kojoj doji svoju ćerku, dok se u isto vreme, sa svojim timom, sređuje za slikanje. To je izazvalo lavinu, većinom pozitivnih, komentara, a slika je postala masovno prepoznatljiva.

Ishrana dojilje----->>>

Mirna Medaković

Marina Medaković Stepinac je još jedna poznata mama, iz Zagreba, koja je pokazala da nema skrivanja kada je potrebno nahraniti bebu.

- Kosa mi se diže na glavi od svih stručnjaka. Ne postoji bolje ili lošije mlijeko. Postoji majčino mlijeko. Ili imaš mlijeka ili ga nemaš. Ili dojiš ili ne dojiš. I to je to. Točka. Kraj. Isključivo dojim svoje cure već tri mjeseca. Nebrojeno puta sam već htjela odustati jer su ovisne isključivo o meni. Svi drugi dolaze i odlaze, pomažu koliko mogu, ali ja sam jedina 24 sata dnevno s njima. Dojim 'na zahtjev'. Nisam planirala, bile su male porođajne težine i morale su se udebljati. I sad je to tako ostalo, dojim ih kad su gladne, kad su nervozne da pronađu utjehu, kad ih nikako ne mogu uspavati... dojim. I to je ozbiljan posao, objasnila je Medaković-Stepinac u svom blogu.

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa dojenjem.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde